Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣοβαρή μεταβολή του καιρού εν όψει - Αναλυτική πρόγνωση για το τριήμερο...

Σοβαρή μεταβολή του καιρού εν όψει – Αναλυτική πρόγνωση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (ΧΑΡΤΕΣ)

Σημαντική αλλαγή φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα Σάββατο (5/3/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η κακοκαιρία αυτή, θα μας συνοδεύει έως και την Καθαρά Δευτέρα, αν και μέσα στην ημέρα, αναμένονται και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας διαφαίνεται τάση για έντονη ψυχρή μεταφορά, η οποία πιθανόν να επηρεάσει και τη χώρα μας, δια μέσου της βόρειας-βορειοανατολικής Ευρώπης.

Στους παραπάνω χάρτες επιφάνειας, οι οποίοι αντιστοιχούν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2022, διακρίνεται η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού, δυτικότερα της χώρας μας, στην  περιοχή της Ιταλικής χερσονήσου, το οποίο θα αποτελέσει και το αίτιο της μεταβολής του καιρού στη χώρα μας από σήμερα Σάββατο έως και την Καθαρά Δευτέρα. Το σύστημα αυτό κατά τη διάρκεια της καθαράς Δευτέρας, θα απομακρυνθεί ανατολικότερα, με αποτέλεσμα να επέλθει μια πρόσκαιρή βελτίωση του καιρού μέσα στην ημέρα.

Αναλυτική Πρόγνωση καιρού Ελλάδος για το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ (5/3/2022)

Η μέρα θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς. Στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, ο καιρός φαίνεται να ξεκινάει με κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες θα δίνουν τοπικές βροχές σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των προαναφερθέντων περιοχών, με υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα και τοπικά σε περιοχές της Θεσσαλίας και λίγο χαμηλότερα. Τοπικές βροχές αναμένονται επίσης και στα νησιά του ανατολικού-νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στη βόρεια Ελλάδα, η μέρα δείχνει να ξεκινά με τοπικές βροχές κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ στη Θράκη τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά. Παράλληλα χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν  και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα  στη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία(ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα).

Προς το μεσημέρι, τα φαινόμενα στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και τοπικά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και ανατολική χώρα, οι βροχές θα διατηρηθούν και μάλιστα φαίνεται να γενικεύονται, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες τοπικές καταιγίδες σε περιοχές του Ιονίου πελάγους. Στα νησιωτικά τμήματα του  Αιγαίου,  αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά αυτού, ενώ στα πολύ νότια τμήματα, αναμένονται τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, χωρίς αυτές να είναι ικανές όμως να αφήσουν κάποιο αξιόλογο φαινόμενο.

Από τις απογευματινές έως και τις βραδινές ώρες, αναμένονται εκ’ νέου τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία. Στη Δυτική Ελλάδα, οι βροχές κατά διαστήματα ή και οι τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα του Ιονίου θα διατηρηθούν. Στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά, αναμένονται βροχές, οι οποίες προς τις βραδινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής κυρίως Θεσσαλίας θα ενταθούν. Τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται προς τις βραδινές ώρες και σε περιοχές του κεντρικού κυρίως και ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Κρήτης έως και το τέλος της ημέρας.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την κατανομή του υετού στην Ελλάδα, για αύριο Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με επεξεργασία προγνωστικών τιμών του υετού, όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης καιρού (ECMWF).

ΑΝΕΜΟΙ: Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ  αρχικά στα δυτικά και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, στα 4-5 bf, στρεφόμενοι σταδιακά στο κεντρικό και νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο σε Ν-ΝΑ στα 5-6 bf. Στη βόρεια-βορειοανατολική χώρα θα πνέει ένα Α-ΒΑ ρεύμα στα 4-5 bf και στο Θρακικό τοπικά 6.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, θα κυμανθούν, κατά μέσο όρο από 1 έως 6 στα βόρεια, από 6 έως 8 στα δυτικά, από 5 έως 9 στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και γύρω στους 10-12 στα νησιά του Αιγαίου. Το μεσημέρι, οι μέγιστες θα φτάσουν στους 2 με 9 βαθμούς στα βόρεια, στους 12-13 στα δυτικά, στους 9-13 στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 12-15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου πελάγους.

Στους παραπάνω χάρτες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν με βάση προγνωστικές τιμές ελαχίστων και μεγίστων θερμοκρασιών του Ευρωπαϊκού μοντέλου πρόγνωσης καιρού (ECWMF), απεικονίζεται η κατανομή των ελάχιστων και μέγιστων θερμοκρασιών αντίστοιχα, για την Ελληνική επικράτεια για σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου 2022.

ΑΤΤΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες στα πιο βόρεια του νομού ίσως δίνουν τοπικές βροχές. Προς το μεσημέρι αναμένονται τοπικές βροχές στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι Ν-ΝΑ στα 3-4 bf και πρόσκαιρα Β-ΒΑ στα 2-3 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η μέρα θα ξεκινήσει με τοπικές βροχές στο σύνολο του νομού και της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας, με κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις έως και στα 600-700 μέτρα κατά μέσο όρο. Προς το μεσημέρι αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένιση των φαινομένων, ενώ από το απόγευμα αναμένονται εκ’ νέου βροχές και χιονοπτώσεις έως τα 800 μέτρα στα ορεινά της περιοχής. Οι άνεμοι Α-ΒΑ στα 2-3 bf και τοπικά Β-ΒΔ στα 3-4 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ/ΔΕΥΤΕΡΑ (6-7 Μαρτίου 2022)

Την Κυριακή αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Όμως προς το τέλος της ημέρας, αναμένεται σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΔ στο Ιόνιο στα 5-6 bf, στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ στα 4-5 bf, ενώ στη βόρεια-βορειοανατολική Ελλάδα Β-ΒΑ στα 4-5 bf και στο Θρακικό τοπικά 6. Η θερμοκρασία δε θα μεταβληθεί σημαντικά

Τέλος, για την καθαρά Δευτέρα σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναμένεται σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, χωρίς να λείπουν όμως οι τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη άνοδο.

Ενδείξεις για σημαντική μεταβολή του καιρού, με πιθανή έντονη ψυχρή εισβολή, σε τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια και στη χώρα μας, αναμένεται από την Τρίτη. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα και τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, ενώ σημαντική πιθανότητα να δεχτεί χιονοπτώσεις από τη Τρίτη έχει και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια-Σύνταξη πρόγνωσης:

Σίσκος Σάββας-Μαθηματικός-τελειόφοιτος master φοιτητής του ΠΜΣ “Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον του Α.Π.Θ “

Τσομπανίδου Αικατερίνα- master φοιτήτρια του ΠΜΣ “Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον του Α.Π.Θ “.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα