Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚακοκαιρία: Πως προβλέπεται να εξελιχθεί (LIVE Xάρτης)

Κακοκαιρία: Πως προβλέπεται να εξελιχθεί (LIVE Xάρτης)

Επελαύνει η κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα με τα πρώτα σημάδια των καταστροφών που αφήνει στο πέρασμα της να είναι ορατά.

Τι βλέπουν όμως οι μετεωρολόγοι και τα μετερωολογικά site όπως το windy.com και το poseidon

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τα προγνωστικά στοιχεία δεν οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις αλλά επειδή «θα δημιουργηθεί μεγάλη θερμοβαθμίδα με την είσοδο της κακοκαιρίας (διαφορά θερμοκρασίας), είναι δυνατόν πρόσκαιρα τα φαινόμενα να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό αφορά κυρίως το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μας, περιοχές όμως που αυτή την εποχή είναι συνηθισμένες σε τέτοιες μεταβολές. Σχετικά γρήγορα θα ξεκινήσει και η βελτίωση του καιρού (αύριο μεσημέρι – απόγευμα και από τα δυτικά), ενώ την Κυριακή από νωρίς ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βορειοανατολικά της χώρας μας».

Σε συνέχεια της ανάρτησής του ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το νομό Αττικής. Περισσότερος βροχερός ο καιρός στη Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς ακρότητες, ενώ αναμένονται «πρόσκαιρα έντονες βροχές στα δυτικά και βόρεια κυρίως της Θεσσαλίας, η μικρή διάρκεια και το γρήγορο πέρασμα του μετώπου όμως μας καθησυχάζουν. Φυσιολογική για την εποχή κακοκαιρία με τη χώρα μας να έχει αντιμετωπίσει πάρα μα πάρα πολλά τέτοια κύματα στο παρελθόν και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν άφησαν αξιόλογα προβλήματα».

Η πρόγνωση του meteo

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo για σήμερα αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα τον δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας. Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ανέμων, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 25, στην Ήπειρο από 16 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 13 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 26-28 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα στα βόρεια τα 9 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά και διαστήματα χωρίς φαινόμενα. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 26-27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές βροχές ή καταιγίδες, με αυξημένη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έντονα. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσης. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 23 βαθμούς.

Η πρόγνωση του Windy.com και το Poseidon.hcmr.gr

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό site η κακοκαιρία ήδη «εγκαταλείπει» τη χώρα μας κινούμενη από τη Βουλγαρία προς τα τουρκικά παράλια ενώ μαζί του ταυτίζονται και οι δορυφόροι του poseidon.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα