Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονweatherΜερομήνια 2021: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Τι καιρό θα κάνει μέχρι τον...

Μερομήνια 2021: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Τι καιρό θα κάνει μέχρι τον Μάιο

Βαρύ χειμώνα με χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις προβλέπει ο πρακτικός μετεωρολόγος, Νικόλαος Βογιατζής, ο οποίος ασχολείται επί 21 χρόνια με τα μερομήνια, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου.

Τα μερομήνια είναι μια παλαιά μέθοδος «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων καθεμία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη μέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, η τρίτη τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τι προβλέπουν για τον χειμώνα

Τα μερομήνια 2021 -2022 προβλέπουν σε γενικές γραμμές βαρύ χειμώνα, από τους πιο δυνατούς των τελευταίων ετών. Ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και περίπου τις 20 του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα μερομήνια μας «λένε» ότι ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων, οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα, εκτός από τη νότια Ελλάδα.

Αυτή η κακοκαιρία δεν θα αλλάξει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Θα ακολουθήσουν αλκυονίδες μέρες έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή του σκηνικού του καιρού και θα έχουμε βαρυχειμωνιά στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το μεγάλο ξέσπασμα του καιρού αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου. Εκείνη την περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μερομήνια θα έχουμε κακοκαιρία διαρκείας έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Τα χιόνια θα μας επισκεφθούν αρκετές φορές, ακόμη και μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Μετά τις 15 Μαρτίου θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, ωστόσο θα σημειώνονται βροχές μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Βροχές προς το τέλος Οκτωβρίου

Από 1 έως 27 Οκτωβρίου με επιφύλαξη εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο καιρός δεν θα έχει σημαντικές ανατροπές και θα είναι καλός. Από 28 έως 31 όμως του ίδιου μήνα προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι. Τα μερομήνια δείχνουν επίσης σύννεφα και ίσως να εκδηλωθούν μπουρίνια.

«Νευρικός» Νοέμβριος: Από 1 έως 5 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης από τις 6 έως τις 10 του μήνα. Από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου τα σύννεφα θα «χρυσαφίσουν» ενώ από 20 έως 30 του μήνα ο καιρός θα είναι καλός.

Με δύο όψεις ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος θα μπει με καλές συνθήκες. Από 1 έως 5 του μήνα θα έχουμε καλοκαιρία. Από τις 6 όμως, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προβλέπονται βροχές, αέρας, μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, από τις 13 έως τις 18 ο καιρός καλυτερεύει, όμως το επόμενο τετραήμερο θα χαλάσει.

Πρωτοχρονιά με χιόνια

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια αφού από 29 έως 31, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως τις 6 Ιανουαρίου 2022. Ο καιρός καλυτερεύει από τις 7 έως τις 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από τις 13 έως τις 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας. Το διάστημα 19 με 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του καιρικού σκηνικού από το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου έως τις 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια και κρύο σε όλη την Ελλάδα.

«Λευκός» Φλεβάρης

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος. Αλλά και τον Μάρτιο η κακοκαιρία θα συνεχιστεί -τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα- με μικρά διαστήματα καλοκαιρίας. Από 21 έως 31 Μαρτίου μάλιστα εκτός από βροχές, μπουρίνια και καταιγίδες, δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια. Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου, ενώ τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης το διάστημα από 14 έως 20 του μήνα που τα μερομήνια δείχνουν ήπιο καιρό με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.

Πάσχα με συννεφιά

Εάν επαληθευτούν τα μερομήνια, θα κάνουμε Πάσχα με άσχημο καιρό, καθώς, σύμφωνα με τον εμπειρικό μετεωρολόγο, από τις 21 έως τις 30 Απριλίου, όλα δείχνουν κακοκαιρία.

Μπουρίνια τον Μάιο

Ο Μάιος μπαίνει με κακοκαιρία, μπουρίνια και καταιγίδες το διάστημα από 1 έως 5 του μήνα. Ο καιρός καλυτερεύει από 6 έως 20, αλλά ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, δηλαδή από τις 21 Μαΐου έως τις 31 του μήνα, προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα