Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονweatherΓιατί δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες και πως προκύπτουν αυτά;

Γιατί δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες και πως προκύπτουν αυτά;

.

Η κακοκαιρία «Γιουνίς» πλήττει σφόδρα την Ευρώπη και μάλιστα οι άνεμοι στην Αγγλία είναι τόσο δυνατοί που άνθρωποι στους δρόμους δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πέφτουν κάτω. Το «Γιουνίς» είναι το όνομα που ακούγεται περισσότερο από κάθε άλλο στην Ευρώπη και το BBC θέλησε να αποκαλύψει, γιατί τη βάφτισαν έτσι, γιατί γενικότερα δίνουμε ονόματα στις κακοκαιρίες τα τελευταία χρόνια και πως προκύπτουν αυτά.

Η ονομασία των κακοκαιριών-καταιγίδων ξεκινά από το 2015. Τότε ξεκίνησαν οι μετεωρολόγοι να δίνουν ονόματα, στις κακοκαιρίες που έχουν σήμανση πορτοκαλί ή κόκκινου κινδύνου. Σε αυτές δηλαδή που ενδέχεται ή σίγουρα θα είναι επικίνδυνες και θα προκαλέσουν ζημιές, ίσως και να απειλήσουν ζωές.

Με πορτοκαλί σήμανση σημαίνει ότι υπάρχει «αυξημένη πιθανότητα επιπτώσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα», ενώ η κόκκινη προειδοποίηση (όπως η Γιουνίς) σημαίνει «αναμένεται επικίνδυνος καιρός» και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να παραμείνουμε ασφαλείς.

Αυτές οι προειδοποιήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν και να ευαισθητοποιηθούν για ακραία καιρικά φαινόμενα και ακριβώς το ίδιο κάνουν και τα ονόματα που δίνουμε. Ο Will Lang, επικεφαλής των Υπηρεσιών Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών στο Met Office ανέφερε σχετικά: «Χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε «εργαλείο» έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό ενημερώνεται για πιθανούς κινδύνους και η ονοματοδοσία των καταιγίδων είναι ένας τρόπος από αυτούς…

… Η ονοματοδοσία των καταιγίδων βοηθά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών συνθηκών και διασφαλίζει με σαφήνεια στο κοινό ότι θα ευαισθητοποιηθεί».

Πως όμως επιλέγονται τα ονόματα;

Το Met Office ζητά να προτείνει ο κόσμος ονόματα. Πέρσι για να καταλάβετε, στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβλήθηκαν πάνω από 10.000 υποψήφια ονόματα. Στη συνέχεια επιλέγονται τα ονόματα και δίνονται στις καταιγίδες με αλφαβητική σειρά καθώς εμφανίζονται. Βέβαια δεν χρησιμοποιούνται όλα τα γράμματα του αλφαβήτου, καθώς μερικά γράμματα είναι πιο δύσκολα και δεν προκύπτουν εύκολα και εύγλωττα ονόματα από αυτά.

 

Πηγή:gazzetta.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Δευτέρα 9/12