Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία αλλά μία πραγματικότητα, ενώ απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, τόνισε ο Γεωπόνος Πρ. Δ.Επ. Παρ. ΓΕΩΤΕΕ, Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σαρόπουλος.
“Οι επιπτώσεις είναι και στην πρωτογενή παραγωγή πέρα από το περιβάλλον… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι κοινά σε όλο τον πλανήτη, πάντα υπήρχαν αλλά θα συμβαίνουν τώρα σε μεγαλύτερη ένταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε όλες τις πολιτικές μας και να υιοθετηθούν παγκόσμια νέες προδιαγραφές για τις κατασκευές και να αποκτήσουμε ξανά δασικές υπηρεσίες, επισήμανε ο κ. Σαρόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Θεσσαλικό κάμπο, είπε ότι πρέπει να αναμορφωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, προέβλεψε μείωση του νερού στα ποτάμια σταδιακά, ενώ διευκρίνισε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα προκαλούνται από τους χειμάρρους που μεταφέρουν φερτά υλικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι στον Αξιό και τον Αλιάκμονα πρέπει να γίνουν έργα αποταμίευσης του νερού για την άρδευση και την ύδρευση.
Η δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται κάθε φορά στο στόχαστρο των ακραίων καιρικών φαινομένων και πλήττεται ιδιαίτερα από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Πηγή: ΕΡΤ3