Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΕπιτρέπονται τα σκυλιά στα αστικά λεωφορεία ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ κλπ;

Επιτρέπονται τα σκυλιά στα αστικά λεωφορεία ΟΑΣΘ, ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ κλπ;

.

Τι ισχύει για τη μεταφορά ζώων σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία

Καταρχήν, το τι ισχύει σήμερα, περιγράφεται στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 1181/2015. Εγκύκλιοι που δημοσιεύθηκαν μέχρι 19-6-2015, έχουν καταργηθεί

Αριθμ. οικ. Α27733/2213 Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία) και μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ).
Περιληπτικά: σε ότι αφορά τους σκύλους βοηθείας τυφλών και αναπήρων, αυτονόητο είναι ότι επιτρέπονται σε ΟΛΑ τα λεωφορεία, χωρίς φίμωτρο. Φυσικά πρέπει να τους κρατά με λουρί ο χρήστης. Σκυλιά βοηθείας, νοούνται μόνο όσα έχουν σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία υποχρεούται να επιδεικνύει ο χρήστης στο προσωπικό των μεταφορέων. Με πολύ απλά λόγια, ο νομοθέτης, θέλει σαφέστατα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ατόμων με τυφλότητα ή αναπηρίες, να διευκολύνει τη μετακίνησή τους με σκύλους βοηθείας, με μοναδική προϋπόθεση, τα σκυλιά να είναι όντως εκπαιδευμένα, άλλως δεν μπορεί να θεωρούνται “σκύλοι οδηγοί τυφλών”. 
 
Aν ο χρήστης δεν έχει πιστοποιητικά εκπαίδευσης, ισχύουν οι διατάξεις της  παραγράφου για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, δηλαδή πρέπει να είναι σε κλουβί, κατά την κρίση του οδηγού, ο οποίος έχει την πλήρη ευθύνη για το δρομολόγιο κ.λπ. Κάποτε θα πρέπει οι “νομομαθείς” επιβάτες, που επικαλούνται νόμους, να προσέξουν ότι ο νόμος, δίνει την ευχέρεια στον οδηγό να αποφασίζει και η κρίση του πρέπει να γίνεται σεβαστή (για τις λοιπές περιπτώσεις ζώων συντροφιάς).
1. Σκύλοι βοηθείας
 


− Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής: 

• Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. 
• Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσής του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.
 
Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/ συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/ συρμού. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ).
2. Λοιπά ζώα συντροφιάς

− Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

• Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου δια− στάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών.
• Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.
• Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας− διαβατήριο του ζώου.
• Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
• Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου− εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών. 

• Στην περίπτωση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και πάντως σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών (περιλαμβανομένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέματα).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

! Στον νεότερο νόμο 4830/21  (ΦΕΚ Α’ 169/ 18-9-2021), “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις”, στο άρθρο 17  “Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς”, τέθηκε η παρ.6, που αναφέρει:

6.Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων. Για τους σκοπούς της παρ. 1 του άρθρου 35, υπαίτιοι τέλεσης της παράβασης είναι τόσο ο κάτοχος του ζώου όσο και ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός του μεταφορικού μέσου, εκτός αν ο ιδιοκτήτης ή ο οδηγός του μεταφορικού μέσου δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την τέλεση της παράβασης.

Στον ίδιο νόμο, το πρόστιμο για τη μεταφορά ζώων στο χώρο αποσκευών, καθορίζεται σε 1.000 ευρώ.
(δείτε τον Ν.4830/21 εδώ)
! Προηγούμενες ρυθμίσεις (Ν.4039/12 και εγκύκλιος με ΑΔΑ 4Α861-ΒΩΟ 13/9/2011) καταργήθηκαν στις 19-6-2015
 
! Η παλιά εγκύκλιος του 2014, που ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ εδώ
! Η παλιά εγκύκλιος του 2011, που ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ εδώ
Κατεβάστε τον Κανονισμό εδώ
https://sakisgeorgiadis.blogspot.com/2022/01/skyliaastikaoasa.html
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα