Για άλλη μία χρονιά το βράδυ της Ανάστασης θα πέσουν εκατοντάδες πυροτεχνήματα σε κάθε γειτονιά.
Δυστυχώς, αυτό το έθιμο επηρεάζει πολύ τα αγαπημένα μας σκυλάκια, τα οποία συνήθως τρέμουν στο άκουσμά τους. Άλλα φοβούνται περισσότερο άλλα φοβούνται λιγότερο. Σημασία έχει πάντως ότι κάθε χρόνο λόγω των πυροτεχνημάτων έχουμε σκυλιά που κλαίνε, τρέχουν ανήσυχα, και κρύβονται πανικόβλητα κάτω από έπιπλα. Για να μην αναφέρουμε πόσα ζώα χάνονται κατά τη διάρκεια του Πάσχα λόγω του φόβου τους για τα πυροτεχνήματα.
Πού οφείλεται, όμως, αυτή η τρομαγμένη συμπεριφορά; Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας φοβάται, και τι μέτρα πρέπει να πάρετε προκειμένου να παραμείνει ήρεμος κατά την διάρκεια των πυροτεχνημάτων;
Ας τα πάρουμε ένα ένα…
Αρχικά, οι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στο φως από τους ανθρώπους, αλλά ακούν και μυρίζουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από εμάς, κάτι που τους προκαλεί πανικό σε τέτοιες καταστάσεις.
Τα σκυλιά έχουν ευαίσθητη ακοή
Σύμφωνα με την επιστήμη, ο άνθρωπος ακούει συχνότητες μεταξύ 20 και 20.000 hertz, ενώ ένας σκύλος ακούει μεταξύ 15 και 50.000 hertz. Έτσι λοιπόν, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται και τους υψηλούς ήχους που εμείς δεν ακούμε καν γι’ αυτό και τα πυροτεχνήματα δεν είναι πιο δυνατά για εκείνους, απλώς ακούνε πολύ πιο έντονα τον θόρυβο. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τους ξυπνήσει μιας και πάντοτε η ακοή τους είναι ενεργή.
Έχουν όμως και ευαίσθητη όσφρηση
Οι άνθρωποι έχουν πέντε έως 20 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, ενώ οι σκύλοι έχουν 125 έως 220 εκατομμύρια. Έτσι, η ρύπανση από τις οσμές που προκαλούν τα πυροτεχνήματα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα άγχους που μαζί με την οξυμένη ακοή αποτελεί ένα τρομακτικό συνδυασμό γι’ αυτά.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα;
Κάθε σκύλος μπορεί να αντιδρά διαφορετικά στο άκουσμα των πυροτεχνημάτων. Άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι, άλλοι πηγαίνουν κατευθείαν στον κηδεμόνα τους, κι άλλοι κρύβονται και τρέμουν. Τα πιο κοινά σημάδια άγχους είναι:
● λαχάνιασμα
● κατεβασμένα αυτιά
● διεσταλμένες κόρες
● ανησυχία
● απώλεια όρεξης
● τρέμουλο
● σκυμμένη στάση
● κατεβασμένη ουρά
● κλαψούρισμα
● γάβγισμα
● ιδιαίτερη προσκόλληση στον κηδεμόνα
● κρύψιμο
Αν λοιπόν παρατηρήσετε ένα ή και παραπάνω από αυτά τα σημάδια στον σκύλο σας, πρέπει άμεσα να παρέμβετε και να του συμπαρασταθείτε.