Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΟι 10 ράτσες σκύλων που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία

Οι 10 ράτσες σκύλων που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία

.

Με τη θερμοκρασία στα ύψη, οι βόλτες σε θάλασσα αλλά και σε βουνό είναι μια καλή λύση για να μη μείνετε σπίτι κάτω από το κλιματιστικό. Όμως όσοι έχετε σκύλο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και τα σκυλιά δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να πάθουν θερμοπληξία. Ωστόσο, 10 ράτσες είναι πιο επιρρεπείς, κάτι που καλό είναι να γνωρίζουμε πριν πάρουμε τον σκυλάκο μας για βόλτα. Αυτές είναι:

Chow Chow ( Τσόου Τσόου, 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θερμοπληξία),
Bulldog (Μπουλντόγκ, 14 φορές περισσότερες πιθανότητες)
French bulldog (Γαλλικό Μπουλντόγκ, 6 φορές)
French mastiff (Γαλλικό Μαστίφ, 5 φορές)
Greyhound (Γκρεϊχάουντ, 4 φορές)
Cavalier King Charles (Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, 3 φορές)
Spaniel (Σπάνιελ, 3 φορές)
Pug (Παγκ, 3 φορές)
English Springer Spaniel (Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ, 3 φορές )
Golden Retriever (Γκόλντεν Ριτρίβερ, 3 φορές)

Οι περισσότερες από τις φυλές που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμοπληξίας είναι βραχυκέφαλες (με πλατύ πρόσωπο). Τα βραχυκέφαλα σκυλιά είναι πιο πιθανό να ανεβάσουν θερμοκρασία επειδή συχνά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

-Το λαχάνιασμα είναι απαραίτητο καθώς τα σκυλιά δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες στις πατούσες τους. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να αποβάλουν τη θερμότητα και να αντεπεξέλθουν στη ζέστη, χωρίς να πάθουν θερμοπληξία, αναγκάζονται να αναπνέουν γρήγορα, βγάζοντας ζεστό αέρα από τους πνεύμονες και βάζοντας δροσερό από το περιβάλλον.

-Τα σκυλιά με παχύ τρίχωμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία.

-Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θερμοπληξία από τα σκυλιά που είναι κάτω από 10 κιλά. Οι σκύλοι δε από 50 κιλά και πάνω έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες θερμοπληξίας.

-Προσοχή στην ηλικία του σκύλου σας. Οι σκύλοι που είναι πάνω από δύο ετών-επειδή είναι πολύ ενεργητικοί- και αυτοί που είναι πάνω από 10 θέλουν προσοχή γιατί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θερμοπληξίας.

-Αν η θερμοκρασία του σώματος ενός κατοικίδιου υπερβαίνει τους 39,4°C, θεωρείται μη φυσιολογική ή υπερθερμική.

-Η θερμοκρασία κατά την οποία εμφανίζεται πολυοργανική ανεπάρκεια και επικείμενος θάνατος είναι περίπου 41,2°C έως 42,7°C.

Συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι υπερβολική δίψα, πολλά σάλια, γρήγορο και έντονο λαχάνιασμα, λήθαργος και αδυναμία του ζώου να σταθεί στα πόδια του, μαύρη γλώσσα, γρήγορος καρδιακός παλμός, πυρετός, εμετός, διάρροια και έλλειψη συντονισμού. Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσει και εγκεφαλική βλάβη αλλά και συσσώρευση νερού στους πνεύμονες με αποτέλεσμα να καταστραφεί το συκώτι.

Τι κάνουμε και τι όχι

Δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μας σε σταθμευμένο όχημα και φεύγουμε. Ακόμα και αν έχουμε παρκάρει στη σκιά, ακόμα και αν έχουμε αφήσει ανοιχτό λίγο το παράθυρο. Μια μέρα που η θερμοκρασία έξω, για παράδειγμα, είναι 22 βαθμοί Κελσίου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς. Από τους 41 βαθμούς και πάνω η πιθανότητα θερμοπληξίας στο ζώο είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Δυστυχώς το 50% των σκύλων που παθαίνει θερμοπληξία δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Αν παρατηρήσουμε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να δροσίσουμε αμέσως το σκύλο μας και να φροντίσουμε να ρίξουμε την υψηλή θερμοκρασία του. Τον μεταφέρουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν διαθέτουμε ανεμιστήρα, τον χρησιμοποιούμε. Τον βρέχουμε με δροσερό νερό. Βάζουμε παγάκια ή βρέχουμε πετσέτες με δροσερό νερό και τον καλύπτουμε με αυτές.
Μπορούμε επίσης να τον βάλουμε σε δροσερό νερό (στην μπανιέρα, μια μεγάλη λεκάνη, ή και στη θάλασσα). Του δίνουμε να πιει (μόνο αν διατηρεί τις αισθήσεις του) δροσερό νερό σε μέτριες ποσότητες και όσο συχνά θέλει.

Τέλος αν είναι στο αυτοκίνητο, σταματάμε στην άκρη του δρόμου σε σίγουρο σημείο και ανοίγουμε το air-condition ή τον κλιματισμό στην υψηλή ένταση. Και φροντίζουμε να τον πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.

 

Πηγή:topetmou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα