Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΓιατί ο σκύλος σου σε ακολουθεί παντού

Γιατί ο σκύλος σου σε ακολουθεί παντού

.

Ανάλογα με τη διάθεση σου, ένας σκύλος που σε ακολουθεί παντού μπορεί να είναι ενοχλητικός ή αξιολάτρευτος. Αν έχεις τις μαύρες σου, καλά θα κάνει να μείνει εκεί που είναι. Αν όμως σε πετύχει στις καλές σου είναι ευπρόσδεκτος και μπορεί να κάνεις σαν παιδάκι στη μέση του δρόμου, παίζοντας μαζί του.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του σκύλου σου μπορεί να σου προκαλέσει μία μικρή σύγχυση αν δεν είσαι ειδικός στη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει τους σκύλους μας να κολλάνε πάνω μας και να μας ακολουθούν ανα πάσα στιγμή;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν σε κάποιους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ορισμένα σκυλιά προσκολλώνται τόσο στους ιδιοκτήτες τους. Ο ένας λόγος είναι η νοοτροπία τους. Τα σκυλιά μπορεί να εξημερώθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια αλλά εξακολουθούν να θεωρούν ότι ανήκουν σε μια ομάδα όπως οι άγριοι πρόγονοί τους. Όταν δεν υπάρχουν άλλα σκυλιά τριγύρω, η ανθρώπινη οικογένειά τους γίνεται και η αγέλη τους.

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, αυτό το αρχέγονο ένστικτο είναι επίσης αυτό που παρακινεί τα σκυλιά να σε ακολουθούν στενά, να προσέχουν κάθε σου κίνηση και να αναζητούν τη σωματική επαφή μαζί σου.

Ο δεύτερος λόγος αυτής της συμπεριφοράς έχει να κάνει με τον δεσμό ανάμεσα σε εσένα και το κατοικίδιό σου. Όπως είπε η κτηνίατρος Δρ. Ρέιτσελ Μπαράκ στο American Kennel Club, οι άνθρωποι-ιδιοκτήτες μπορούν να εντυπωθούν μέσα στο μυαλό και την καρδιά των κουταβιών ηλικίας έως και έξι μηνών, τόσο δυνατά όσο συμβαίνει και με τη μητέρα τους. Ακόμη και τα μεγαλύτερα σκυλιά θα δεθούν με τους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους εφόσον τους δείξουν φροντίδα και στοργή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας σκύλος θα γίνει σκιά του ιδιοκτήτη του επειδή τον βλέπει ως αντικείμενο εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Τα κουτάβια όμως μπορεί να σε ακολουθούν και για άλλον λόγο εφόσον έχεις εντυπωθεί στο μυαλό τους ως μητρική φιγούρα. Τα μικρά σκυλιά βασίζονται στη μητέρα τους για να τους δείξει τον κόσμο γύρω τους, να τους κάνει να γνωρίσουν το περιβάλλον τους, να τους βγάλει έξω σ’ αυτήν την περιπέτεια που λέγεται (σκυλο)ζωή. Έτσι, όταν απομακρύνονται από αυτήν και τα αδέρφια τους, η νέα τους οικογένεια είσαι προφανώς εσύ. Ως αποτέλεσμα, θα σε ακολουθούν, συχνά στενά, για να γνωρίσουν όσα πρέπει για το περιβάλλον τους.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για το γιατί ο σκύλος σου σε ακολουθεί έχει να κάνει περισσότερο με τη συμπεριφορά σου απέναντί του παρά με τα φυσικά του ένστικτα. Μια δημοφιλής τακτική εκπαίδευσης είναι η “θετική ενίσχυση”, δηλαδή επιβράβευση ενός σκύλου με λιχουδιές και επαίνους όταν εκτελεί θετικές συμπεριφορές.

Είναι καλό να βοηθήσεις τον σκύλο σου να συσχετίσει την καλή συμπεριφορά με ανταμοιβές, απ’ την άλλη όμως, μπορεί να αρχίσει να συνδέει την παρουσία σου με αυτές τις ανταμοιβές. Αυτό σημαίνει ότι αν ο σκύλος σου σε ακολουθεί, τότε μπορεί απλώς να αναζητά λιχουδιές ή προσοχή.

Το ανησυχητικό είναι ίσως όταν ένας μεγάλος σε ηλικία σκύλος αρχίζει να σε ακολουθεί.

Ναι, τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους καθαρά από εξοικείωση και συνήθεια, ωστόσο εάν αυτή είναι μια νέα συμπεριφορά, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι τα πράγματα αλλάζουν για τον σκύλο, καθιστώντας τον λιγότερο σίγουρο. Υπάρχει κάτι που του μειώνει την αυτοπεποίθηση με άλλα λόγια.

Ίσως ο σκύλος σου να αρχίζει να χάνει την ακοή ή την όρασή του ή να έχει αρχίσει να έχει προβλήματα στις αρθρώσεις και επομένως να είναι λιγότερο ανεξάρτητος από ό,τι ήταν παλιότερα. Άλλα σκυλιά βιώνουν μια διανοητική πτώση -όπως συμβαίνει με το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους- που τα κάνει να προσκολλώνται.

Αν παρατηρήσεις ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σου άρχισε ξαφνικά να σε ακολουθεί ή βλέπεις άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του, προγραμμάτισε καλού κακού μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να ψάξει το υποκείμενο πρόβλημα.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις μία υγιή ισορροπία με το κατοικίδιο σου;

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορείς να ακολουθήσεις για να βοηθήσεις έναν σκύλο που παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να είναι καλά ακόμα κι όταν δεν είσαι κοντά του.

“Το δέσιμο με τον σκύλο σου είναι καλό για σένα”, λέει ο Δρ Μπαράκ. “Απλώς βεβαιώσου ότι δεν περιορίζεις τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του σκύλου με άλλα σκυλιά και ανθρώπους”.

Επίσης, η σωματική και πνευματική άσκηση μπορεί να ενθαρρύνει έναν σκύλο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Ένας σκύλος με υπερβολική ενέργεια είναι πιο πιθανό να βαρεθεί και να είναι ανήσυχος -και επομένως να σε πάρει από πίσω.

 

Το να αφήνεις παιχνίδια και λιχουδιές κοντά στο κρεβάτι του σκύλου μπορεί να του δώσει ένα μέρος όπου να αισθάνεται ήρεμος.

Την ίδια στιγμή, αν δεν ζεις μόνος σου και υπάρχουν και άλλα άτομα στο σπίτι σου, ζήσε τους να βγάζουν κι εκείνοι βόλτα τον σκύλο σε τακτική βάση.

Ο σκύλος σου μπορεί να μην έχει αυτοπεποίθηση και να γίνεται σκιά σου γιατί έτσι νιώθει προστατευμένος. Θα πρέπει να τον ενθαρρύνεις, για μικρά χρονικά διαστήματα στην αρχή, να βρίσκεται μακριά από σένα, πχ να κάθεται στην άλλη γωνιά του δωματίου ή και σε έναν εντελώς άλλο χώρο.

Αν μετά από όλα αυτά συνεχίσεις να αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον σκύλο σου, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Ένας σκύλος κολλημένος πάνω σου μπορεί να είναι ενοχλητικός αλλά αυτή η συμπεριφορά συνήθως δεν είναι σημάδι κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος. Αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι ο σκύλος σου σε βλέπει θετικά. Απόλαυσε, λοιπόν, την επιπλέον συντροφιά και μη φοβάσαι να του κλείνεις και την πόρτα που και που, όταν χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνος σου.

 

Πηγή: news247

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα