Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΤμήμα Κτηνιατρικής : Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Τμήμα Κτηνιατρικής : Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Περεριακής Ενότητας Ν. Σερρών, μετά τα κρούσματα του ιού της γρίπης που εμφανίστηκαν σε τέσσερις νεκρούς αργυροπελεκάνους στη λίμνη Κερκίνη, εξέδωσε οδηγίες για την γρίπη των πτηνών σε κατόχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση που αναφέρει:

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ενημερώνει πως στις 17 Μαρτίου 2022 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α(H5N1) σε τέσσερις (4) αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus), που εντοπίστηκαν νεκροί στην λίμνη Κερκίνη, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από γειτονικές χώρες και της υψηλής παθογονικότητας του ιού.

Κατόπιν τούτου οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:

Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής):

1) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λ.π.) εκτροφών σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές,

2) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της Π.Ε.Σερρών.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ συνιστάται η διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών οι κάτοχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα