Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΣκύλος: Γιατί ουρεί κάθε φορά που φεύγουν οι επισκέπτες

Σκύλος: Γιατί ουρεί κάθε φορά που φεύγουν οι επισκέπτες

Έκπληκτοι παρακολουθούν, ορισμένοι κηδεμόνες σκύλων, τον μικρό τους φίλο να ουρεί μέσα στο σπίτι, μόλις εκείνοι αποχαιρετήσουν τους καλεσμένους τους.

Και ορισμένοι έχουν βγάλει το συμπέρασμα ότι ο σκύλος τους… παίρνει εκδίκηση, επειδή τον αγνοούσαν όση ώρα οι επισκέπτες παρέμεναν στο σπίτι.

Είναι έτσι, όμως;

«Μία φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου είναι το μαρκάρισμα με τα ούρα του, που το χρησιμοποιεί -μεταξύ άλλων- για την οριοθέτηση της περιοχής του.

Και ενώ κάποιοι κηδεμόνες πιστεύουν ότι ο σκύλος τους λερώνει μέσα στο σπίτι για να τους εκδικηθεί, επειδή έδιναν σημασία στους επισκέπτες και όχι σ’ εκείνους, ο κύριος λόγος που ένας σκύλος «μαρκάρει» μέσα στο σπίτι μας, όταν οι επισκέπτες (εισβολείς) φεύγουν, είναι ο καθορισμός της περιοχής», εξηγεί ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

 

Αναφέρει ότι ο λύκος, πρόγονος του σύγχρονου σκύλου, ως μέλος μιας αγέλης, για να «ενημερώσει» τους επίδοξους εισβολείς ότι είναι ανεπιθύμητοι, «μαρκάρει» την περιοχή του περιφερειακά. Έτσι, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την αγέλη, αλλά και τους πόρους της.

 

«Τη συμπεριφορά αυτή μιμείται ο σκύλος μας για να προστατεύσει την αγέλη του (οικογένεια), τη φωλιά του (το σπίτι μας) και τους πόρους της.

Υπάρχει και η περίπτωση, ο σκύλος μας να μην έχει μάθει καλά την τουαλέτα, και, εντελώς συμπτωματικά, να λερώσει όταν φύγουν οι καλεσμένοι από το σπίτι μας», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου και συμβουλεύει: «Αν, λοιπόν, είμαστε σίγουροι ότι δεν ξεχάσαμε να βγάλουμε τον σκύλο μας βόλτα, ότι ξέρει την τουαλέτα του, και δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, αυτό που πρέπει να κάνουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά, είναι: α) να κοινωνικοποιήσουμετον σκύλο μας, αν είναι ακόμα κουτάβι, ή β) να ξεκινήσουμε να διορθώνουμε τη μη κοινωνικοποίηση του, αν πρόκειται για ενήλικο σκύλο».

 

πηγή ygeiamou.gr

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα