Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΜυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες κουτάβια

Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες κουτάβια

Προβληματισμός έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στο Μίσιγκαν, με την εμφάνιση μίας άγνωστης ασθένειας, που προσβάλλει και σκοτώνει δεκάδες κουτάβια.

Το τοπίο είναι ακόμη θολό και οι επιστήμονες ιδιαίτερα προβληματισμένοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα. Το βασικότερο είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μεταδοτική καθώς και αν υπάρχει θεραπεία.

Εκπρόσωποι από το καταφύγιο ζώων της πόλης Οτσέγκο δηλώνουν πως οι θάνατοι από την αδιευκρίνιστη νόσο είναι ήδη πάνω από 20 και μερικά κουτάβια πεθαίνουν μέσα σε πολύ λίγες μέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η πλειονότητα των σκύλων που έχει προσβληθεί έως τώρα είναι κάτω από 2 ετών.

Η Melissa FitzGerald, διευθύντρια του καταφυγίου αναφέρει πως αν και ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, η πιθανότερη εκδοχή είναι πως πρόκειται για ένα νέο στέλεχος παρβοϊού, μιας νόσου που προσβάλλει τα κουτάβια.

Αυτή η άποψη ήταν αρχικά αρκετά διαδεδομένη. Όμως παρόλο που η πολιτεία του Μίσιγκαν είχε εντοπίσει στοιχεία που έδειχναν πως επρόκειτο για τον εν λόγω ιό, τα σκυλιά που υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες κλινικές εξετάσεις βρέθηκαν αρνητικά. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους επιστήμονες.

Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν κυρίως εμετό, διάρροια και αίμα στα κόπρανα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την σημασία τόσο του εμβολιασμού για την ασφάλεια και την πρόληψη των κουταβιών όσο και της άμεση επίσκεψης στον κτηνίατρο σε περίπτωση που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα ενώ το καταφύγιο συστήνει στους ιδιοκτήτες την φύλαξη των σκυλιών εντός σπιτιού, περιορίζοντας όσο γίνεται τις βόλτες τους σε δημόσιους χώρους.

Η Δρ Νόρα Γουάινλαντ, κτηνίατρος της πολιτείας του Μίσιγκαν διευκρίνισε πως οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς και τα εργαστηριακά δείγματα για ανάλυση είναι ακόμη ελάχιστα, ενώ και αυτή επισήμανε την σημασία των εμβολιασμών.

«Βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια κατανόησης του τι συμβαίνει. Μπορεί να σημαίνει είτε πως το τεστ δεν δύναται να εντοπίσει τον παρβοϊό, είτε πως ήταν πολύ νωρίς για να ανιχνευθεί η μόλυνση, είτε ότι πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος.

Αυτά είναι μερικά από τα ενδεχόμενα που εξετάζουμε. Εάν ένα σκυλί είναι εμβολιασμένο, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και οι πιθανότητες να ασθενήσει σοβαρά καθώς και να χρειαστεί υποστηρικτική θεραπεία είναι αρκετά μειωμένες».

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα