Ερευνητές διαπίστωσαν ότι προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως μπουκάλια, έπιπλα εξωτερικού χώρου και παιχνίδια κατασκευασμένα από πλαστικό με έντονα χρώματα, διασπώνται σε μικροπλαστικά ταχύτερα από ό,τι εκείνα με πιο απαλά χρώματα.
Τα κόκκινα, μπλε και πράσινα πλαστικά έγιναν «πολύ εύθρυπτα και διασπασμένα», ενώ τα μαύρα, λευκά και ασημένια δείγματα παρέμειναν «σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα» κατά τη διάρκεια μιας τριετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα προγράμματος του Πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, που παρουσιάζει ο Guardian.
Οι Βρετανοί ερευνητές τοποθέτησαν καπάκια μπουκαλιών διαφόρων χρωμάτων στην οροφή ενός πανεπιστημιακού κτηρίου, ώστε να εκτεθούν στον ήλιο και τα στοιχεία της φύσης για τρία χρόνια. Η νοτιοαφρικανική μελέτη χρησιμοποίησε πλαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν σε μια απομακρυσμένη παραλία.
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα δείγματα που αφέθηκαν στις καιρικές συνθήκες σε μια ταράτσα στο Λέστερ και εκείνα που συλλέχθηκαν σε μια ανεμοδαρμένη παραλία στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα», δήλωσε η Δρ Sarah Key, επικεφαλής του προγράμματος.
H μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Pollution, είναι η πρώτη τέτοια απόδειξη αυτού του φαινομένου και υποδηλώνει ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι κατασκευαστές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο χρώμα των πλαστικών μικρής διάρκειας ζωής.
Πώς το χρώμα επηρεάζει το πλαστικό
Τα χρωματισμένα πλαστικά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να κάνουν τα προϊόντα να ξεχωρίζουν στα καταστήματα, αλλά η περιβαλλοντική οργάνωση Wrap συμβουλεύει τους κατασκευαστές να αποφεύγουν τις χρωστικές ουσίες, ώστε το πλαστικό να μπορεί να ανακυκλώνεται ευκολότερα.
«Αν μπορούμε να αποφύγουμε τα έντονα χρώματα στις συσκευασίες τροφίμων, ειδικά σε αντικείμενα όπως οι σακούλες με πατατάκια ή τα καπάκια μπουκαλιών, θα ήταν καλύτερα», δηλώνει ο Adam Herriott, ειδικός για τα πλαστικά στην Wrap.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μαύρες, λευκές και ασημένιες χρωστικές ουσίες προστατεύουν το πλαστικό από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία (UV), ενώ άλλες χρωστικές ουσίες όχι. Η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλάζει τη δομή του πολυμερούς του πλαστικού, καθιστώντας το εύθραυστο και επιρρεπές στον θρυμματισμό.
«Οι κατασκευαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τη δυνατότητα ανακύκλωσης του υλικού όσο και την πιθανότητα απόρριψής του όταν σχεδιάζουν πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες», δήλωσε η Key. «Για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους ή εκτίθενται εκτενώς στο ηλιακό φως, όπως τα πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου, σκεφτείτε να αποφύγετε χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε για να τα κάνετε να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο».
cnn.gr