Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΠώς να φροντίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου τον χειμώνα

Πώς να φροντίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου τον χειμώνα

Ίσως και εσείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας να αγοράσατε λίγα (ή πολλά) φυτά για το σπίτι. Δεν είστε μόνοι. Το ενδιαφέρον για την κηπουρική έχει εκτοξευτεί από την αρχή της πανδημίας και η φροντίδα των φυτών έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα χόμπι για τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη που είναι αναγκασμένοι να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.

Ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται πλέον με την κηπουρική έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια εποχή πέρσι.

Καθώς ο καιρός αλλάζει και ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά, οι πιο άπειροι κηπουροί βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις όσον αφορά στη φροντίδα των αγαπημένων τους φυτών.

Μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη εποχή, παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε τα φυτά σας λίγο πιο χαρούμενα αυτόν τον χειμώνα.

Τα φυτά προετοιμάζονται μόνα τους για τον χειμώνα αλλά ίσως να χρειάζονται λίγη βοήθεια
Το πρώτο βήμα για να βοηθήστε τα φυτά σας είναι να κάνετε λίγη έρευνα. Προσπαθήστε να μάθετε το όνομα του κάθε φυτού και να ψάξετε τις ιδανικές συνθήκες για το καθένα-θερμοκρασία, φως, χώμα. Επίσης μπορείτε να δείτε ποια από τα γλαστράκια σας μπορούν να επιβιώσουν έξω και ποια πρέπει να μεταφερθούν στο εσωτερικό του σπιτιού.

Παρατηρείστε τα προσεκτικά και καθιερώστε μια ρουτίνα
Κάθε σπίτι έχει το δικό του μικροκλίμα και οι γενικές συμβουλές για κάθε φυτό μπορεί να αποδειχθούν λίγο ασαφείς. Γι΄αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσετε να τα παρατηρείτε προσεκτικά.

Αν δείτε ότι το χώμα τους στεγνώνει πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως και πως αναπτύσσονται περισσότερο μπορεί να είναι σημάδι πως χρειάζονται πιο πολύ νερό και ίσως λίγο ελαφρύ λίπασμα.

Τι να προσέξετε
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σημαντικό να παρατηρείτε τις ρίζες, τους μίσχους, τα φύλλα και τα μπουμπούκια ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε όσο γίνεται.

Παράσιτα: Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω στα φυτά που φέρνετε απ’ έξω και τσεκάρετε συχνά για μικρά πλασματάκια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβή. Ελέγχετε συχνά την κάτω πλευρά των φύλλων ακόμα για μικροσκοπικά παράσιτα. Ένα μεγεθυντικός φακός θα ήταν χρήσιμος.

Φως: Τα φυτά εξαρτώνται από τη φωτοσύνθεση. Τον χειμώνα, με τον ήλιο να δύει νωρίτερα, κάθε φωτόνιο είναι πολύτιμο. Ορισμένα φυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες με λιγότερο φως ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται τη βοήθεια ενός λαμπτήρα ανάπτυξης. Εάν βασίζεστε αποκλειστικά στο φως του ήλιου μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε τα φυτά σας σε καλύτερη θέση τον χειμώνα.

Νερό: Το πολύ αλλά και το πολύ λίγο νερό μπορεί να κάνει ζημιά και να δείτε φύλλα που μαραίνονται ή κιτρινίζουν. Αντί να περιμένετε τέτοια σημάδια κινδύνου μπορείτε απλά να τσεκάρετε συχνά την υγρασία, ένα με δύο εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος.

Υγρασία: Τα καλοριφέρ και τα air condition μπορεί να στεγνώσουν τον αέρα στο σπίτι σας. Όπως ο ξηρός, ζεστός αέρας ξεραίνει το λαιμό σας, έτσι μπορεί να αποξηράνει και τα φυτά. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει. Ένα μικρό μπουκαλάκι με ψεκαστήρα μπορεί επίσης να αποδειχτεί χρήσιμο. Σκουπίστε όμως τα φύλλα λίγο αφού ψεκάσετε. Το νερό της βρύσης μπορεί να αφήσει πίσω του ίχνη μετάλλων καθώς εξατμίζεται. Ένα σκούπισμα θα αφαιρέσει επίσης τη σκόνη που μπορεί να εμποδίσει το ηλιακό φως.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα