Παρουσία πλήθους πολιτών το πρωί της Κυριακής 4 Φεβρουάριου στην περιοχή του Στρεμπενιώτη στην Νεάπολη ξεκίνησε από κοινού με τον δήμο και την Μαμαγαία ο σχεδιασμός του πρώτου αστικού βρώσιμου δάσους.
Με βάση των σχεδιασμό πρόκειται για το πρώτο αλσύλλιο με καρποφόρα δέντρα και φυτά μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαμαγαίας, καθώς και από πολίτες από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και κυρίως δημότες και κάτοικους της περιοχής Στρεμπενιώτη αλλά και μαθητές. Η αλληλεπίδραση με την εκπαιδευτική κοινότητα είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που το οικόπεδο που επιλέχθηκε βρίσκεται κοντά σε πολλά σχολεία της περιοχής και απέναντι από το 5ο γυμνάσιο Νεάπολης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι φυτεύσεις και η διαμόρφωση του χώρου θα αρχίσουν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας ο δήμαρχος κ. Σίμος Δανιηλίδης αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πρασίνου, δημοτική σύμβουλος κα. Παρή Γενίτσαρη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι σε ανάλογες δράσεις πρασινισμού. Φανερά ικανοποιημένος ήταν και ο κ. Περικλής Χατζηνάκος διευθυντής της Μαμαγαία τόσο για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών όσο και για την ενεργό συμμετοχή του τοπικού συμβουλίου της Νεάπολης τα μέλη του οποίου στέκονται αρωγοί στο όλο εγχείρημα. Ακόμα η πρόεδρος του συμβουλίου κα. Χριστίνα Τερζή αλλά και ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης από την παράταξη της πλειοψηφίας με τον κ. Μανόλη Τασόγλου από την “Πόλη Αλλιώς” που ανέλαβαν την ξενάγηση στο χώρο συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης όσο και των δράσεων που προηγήθηκαν στην κοινότητα και μέσα στα σχολεία. Σε όλα τα στάδια της εκδήλωσης της Κυριακής ήταν παρούσα η ΕΔΟΜΑΚ, με τον πρόεδρό της κ. Στέλιο Βαϊρλή και μέλη της ομάδας.
Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το δάσος θα αποτελέσει μία τονωτική ένεση στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Στρεμπενιώτη (ολόκληρη η Νεάπολη άλλωστε είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη) αλλά και τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, τα βιολογικά προϊόντα που θα προκύψουν θα είναι στη διάθεση των πολιτών και κυρίως στη διάθεση των σχολείων. Όπως είναι σαφές από τα μέχρι στιγμής βήματα, τα στελέχη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας θα είναι συμμέτοχοι σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων στο πεδίο.
Πηγή:ditika.gr