Υπερ-καύσωνες και γίγα-πυρκαγιές αναμένεται να γίνουν η νέα πραγματικότητα που θα φέρει και στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θα γίνουν συχνό φαινόμενο.
Για αυτή τη «νέα κανονικότητα» που έρχεται μίλησε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος σημείωσε πως η θερμοκρασία στη χώρα θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.
«Οι καύσωνες στη χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας. Όταν μπήκαμε στο νέο αιώνα είχαμε απανωτούς τέσσερις καύσωνες, από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν εκείνος του 2007 και τώρα αυτός που διανύουμε», τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Ζερεφός.
Ερωτηθείς ο κ. Ζερεφός για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε αντιπυρικές περιόδους, σημείωσε ότι «οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τις κατοικίες τους από πευκοβελόνες ή άλλες εύφλεκτες ύλες, να έχουν σχέδιο διαφυγής ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος αλλά και να ασφαλίσουν τα σπίτια τους».
Παράλληλα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι αυξανόμενες θερμές ημέρες και τα όλο και πιο συχνά επεισόδια καύσωνα, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες περιόδους ξηρασίας μειώνουν δραματικά την υγρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, αυξάνοντας τις μέρες με υψηλό κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς.
Επί της ουσίας, η κλιματική αλλαγή καθιστά την ατμόσφαιρα θερμότερη και ξηρότερη, με αποτέλεσμα να ευνοούνται η ξηρασία και η έναρξη δασικών πυρκαγιών, οι οποίες στη συνέχεια απογυμνώνουν το έδαφος από τη φυτοκάλυψη και το εκθέτουν στις βροχές, που με τις σειρά τους προκαλούν διάβρωση και απώλεια των εδαφών με πλημμυρικά φαινόμενα.
Αναδασώσεις και νέος κλιματικός νόμος
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει μπει σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση μετά και τα τελευταία φαινόμενα.
Όπως σημείωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, «το φθινόπωρο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση ο κλιματικός νόμος, που μεταξύ άλλων θα επικεντρώνεται στο ζήτημα των πυρκαγιών και της πρόληψής τους».
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, 30 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν στη χώρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδάσωσης.