Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒραζιλία και Κολομβία πέτυχαν δραστική μείωση της αποψίλωσης των δασών

Βραζιλία και Κολομβία πέτυχαν δραστική μείωση της αποψίλωσης των δασών

Σημαντική ήταν η μείωση του αριθμού των δέντρων που αποψιλώθηκαν το 2023 σε Βραζιλία και Κολομβία εξαιτίας των πολιτικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ακριβέστερα η αποψίλωση του τμήματος του Αμαζονίου που ανήκει στη Βραζιλία μειώθηκε κατά 39%. Παρόλα αυτά οι απώλειες σε δέντρα παγκοσμίως είναι αυξημένες εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών σε Καναδά, Βολιβία, Νικαράγουα. Ιδίως οι δασικές πυρκαγιές που έκαιγαν επί εβδομάδες στον Καναδά προκάλεσαν πενταπλάσιες απώλειες δέντρων το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το 2023 χάθηκαν 3,7 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, που ισοδυναμούν με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου ανά λεπτό. Οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχαν η Βραζιλία και η Κολομβία. Όπως σημειώνει έκθεση του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ οι δύο χώρες αυτές επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών. Η συμβολή τους δε είναι καθοριστική στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα τροπικά δάση αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

Ο Luiz Inacio Lula da Silva υποσχέθηκε πέρυσι να αντιμετωπίσει τις απώλειες δέντρων και να τερματίσει την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Πράγματι, στη Βραζιλία η αποψίλωση υποχώρησε 36% συγκριτικά με το 2022. Όπως δήλωσε ο κ. Rod Taylor από το WRI “Νομίζω ότι βλέπουμε στη Βραζιλία, είναι η επαναφορά της επιβολής του νόμου, η οποία διαλύθηκε στην διακυβέρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης”. Στην Κολομβία, καταγράφηκε επίσης, σημαντική μείωση της αποψίλωσης των δασών το 2023, που αγγίζει περίπου το 50% σε σύγκριση με το 2022. Οι γνώστες της περιβαλλοντικής πολιτικής λένε ότι οι ενέργειες του προέδρου, κ. Gustavo Petro Urrego έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Από την πλευρά της Alejandra Laina, από το WRI της Κολομβίας “Η ιστορία της αποψίλωσης των δασών στην Κολομβία είναι πολύπλοκη και βαθιά συνυφασμένη με την πολιτική, γεγονός που καθιστά ιστορική τη μείωση που βλέπουμε 2023. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από κοινού με την αφοσίωσή των κοινοτήτων είχαν τεράστιο αντίκτυπο στα δάση της Κολομβίας και ενθαρρύνουμε όσους συμμετέχουν στις τρέχουσες ειρηνευτικές συνομιλίες να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά ως εφαλτήριο για την επιτάχυνση της περαιτέρω προόδου”.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα