Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΒαριές "καμπάνες" για τις ρευματοκλοπές σχεδιάζει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας

Βαριές “καμπάνες” για τις ρευματοκλοπές σχεδιάζει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας

.

Μέτρα και βαριές ποινές για την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε ηλεκτρολόγους που καταδικάζονται αμετάκλητα για ρευματοκλοπή. Σε περίπτωση ειδικότερα που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ρευματοκλοπή και υπάρξει σχετική αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου τότε προβλέπεται ότι το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης ότι “Για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της. Επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης”.

Σε ό,τι αφορά τους κακοπληρωτές το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης τέσσερις μήνες μετά την ένταξη στο Καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας αν ο καταναλωτής συνεχίσει να μην πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος. Η καθολική υπηρεσία θεωρείται καταφύγιο για κακοπληρωτές αφού εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών που είναι ενταγμένη σε αυτή απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και αγνώστων στοιχείων, τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας περιορίζεται στους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση τους ευάλωτους πελάτες. Μετά τους τέσσερις μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ εφόσον δεν του έχει υποβληθεί δήλωση εκπροσώπησης από άλλο προμηθευτή ή δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απενεργοποίησης του μετρητή, αναλαμβάνει αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την απενεργοποίηση του μετρητή. Από το χρονικό διάστημα των 4 μηνών εξαιρούνται οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών, όπως αυτοί εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.

Ας σημειωθεί ότι στην Καθολική Υπηρεσία μεταπίπτουν οι καταναλωτές για τους οποίος ο προμηθευτής έχει ζητήσει τη διακοπή εκπροσώπησης, συνήθως επειδή δεν πληρώνουν τον λογαριασμό. Το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής ως 25 KVA. Από την άλλη πλευρά αν ένας καταναλωτής πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του στην καθολική υπηρεσία ή έχει διακανονίσει το χρέος του και είναι συνεπής με τη ρύθμιση, τότε μπορεί να παραμείνει σε αυτήν ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος και βέβαια διατηρεί το δικαίωμά του να διαλέξει άλλον προμηθευτή ηλεκτρισμού.

Πηγή:halkidikifocus.gr

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα