Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνησυχία του ΟΗΕ για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

Ανησυχία του ΟΗΕ για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

Στην προειδοποίηση για “κολασμένη” αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3°C, προέβη ο ΟΗΕ σε έκθεση του πριν από την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα Cop28 την προσεχή εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συγκεκριμένα σε έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος χαρακτηρίζει ως “σταγόνα στον ωκεανό” τις πολιτικές για μείωση του CO2 και ανεπαρκείς, για να επιτευχθεί θέρμανση 3°C τον τρέχοντα αιώνα. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ξεπεραστεί το 2023 και με τους εντεινόμενους καύσωνες, τις πλημμύρες και τις ξηρασίες που έχουν αφαιρέσει ζωές και πλήττοντας τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,4°C μέχρι σήμερα, με την κατάσταση να ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα.

Επιπλέον στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι η εφαρμογή των μελλοντικών πολιτικών που υποσχέθηκαν οι χώρες δύναται να μειώσει κατά 0,1°C το όριο των 3°C. Αυτή η μείωση που έχουν υποσχεθεί οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τον όρο να λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη θα μπορούσε να μειώσει την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5°C, που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο.

Ακόμα σε αυτή επισημαίνεται ότι για την επίτευξη του διεθνούς συμφωνημένου στόχου του 1,5°C, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι CO2 από το προβλεπόμενο σήμερα σύνολο το 2030. Πρόκειται για το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χειρότερων ρυπαντών του κόσμου σήμερα: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία. Παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν νωρίτερα τον Νοέμβριο, ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στον κόσμο σχεδιάζουν επεκτάσεις που θα εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό του πλανήτη για τον άνθρακα δύο φορές. Αυτή την εξέλιξη οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως “παραφροσύνη”.

Πηγή:odelalis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα