Την ανησυχία του για την Ανταρκτική εξέφρασε έπειτα από την επίσκεψη του στην παγωμένη ήπειρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. , ενόψει των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα.
Χαρακτηριστικά επισήμανε πως “ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δε μένει στην Ανταρκτική”, αφού η συγκεκριμένη ήπειρος, εκτός του ότι αντανακλά πολύ ηλιακό φως απομακρύνοντάς το από τη γη, αποτελεί ρυθμιστή του κλίματος του πλανήτη, καθώς, οι πάγοι και τα κρύα νερά της, καθοδηγούν σημαντικά ωκεάνια ρεύματα. Το αποτέλεσμα είναι με το λιώσιμο των τεράστιων ποσοτήτων πάγου να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και να μεταβάλλονται παράγοντες όπως, το ποσοστό του αλατιού στα θαλάσσια νερά αλλά και τα οικοσυστήματα της ωκεάνιας ζωής.
Σύμφωνα με την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP, τα έθνη συμφώνησαν να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν επιβραδύνεται παρά τις δεσμεύσεις των κρατών. Σχετικά με αυτό με βάση τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, η COP28 που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Dubai, αποτελεί μία ευκαιρία για να αποφασιστεί η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή θα αποτελούσε μια σημαντική οριοθέτηση για την αποφυγή καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων για εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο από τις μέχρι στιγμής συμφωνίες δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, μεταξύ των χωρών για μία τέτοια σταδιακή μετάβαση.
Πηγή:ethnos.gr