Ανήσυχη είναι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς οι πάγοι της Γροιλανδίας έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους από το 1978, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Χωρίς την ύπαρξη των ωκεανών, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα ήταν ακόμη χειρότερες. Ο λόγος είναι ότι αυτοί έχουν απορροφήσει το 90% της υπερβολικής θερμότητας που έχει διοχετεύσει στην ατμόσφαιρα η ανθρωπότητα.
Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας είναι ήδη καταστροφική για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτούς. Μια νέα επιστημονική έρευνα όμως έρχεται να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμη ένας λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για το γεγονός ότι η αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συμβάλλει στην καταστροφή των πάγων της Γροιλανδίας.
Το στρώμα του πάγου που χάθηκε αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 17% της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας μεταξύ από το 2006 μέχρι το 2018.
Η Γροιλανδία χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου τον χρόνο, σε σύγκριση με τους 150 δισεκατομμύρια τόνους της Ανταρκτικής. Στις βόρειες περιοχές της, τα παγόβουνα που επιπλέουν στον ωκεανό αντί να στηρίζονται στη στεριά έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους από το 1978. Τρεις από αυτές τις «παγοκρηπίδες» έχουν καταρρεύσει εντελώς από το 2000 και οι πέντε που έμειναν μειώνονται διαρκώς. Παρόλο που τα ίδια τα παγόβουνα δεν συμβάλλουν πραγματικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ήδη επιπλέουν στον ωκεανό, λειτουργούν σαν φράγματα που ρυθμίζουν την ποσότητα παγωμένου νερού που διοχετεύεται σε αυτόν.
Μέσω δορυφορικών εικόνων οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν τον συνολικό όγκο και την επιφάνεια του πάγου που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών, ενώ καθώς οι παλίρροιες εισέρχονται και εξέρχονται, ο πάγος ανεβοκατεβαίνει. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας δεν απειλείται μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται επίσης τρομακτικά, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Πηγή: lifo.gr