Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑγέλες μινκ ρημάζουν κοτέτσια στον Τύρναβο

Αγέλες μινκ ρημάζουν κοτέτσια στον Τύρναβο

- Advertisement -

Μετά την δυτική Μακεδονία, οι αγέλες των μινκ (βιζόν) που απελευθερώθηκαν τα Χριστούγεννα του 2010 από δυο εκτροφεία στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς και στην Σιάτιστα Κοζάνης από υποτιθέμενους φιλόζωους του “Μετώπου Απελευθέρωσης Ζώων” έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και πλέον έχουν φτάσει ως την Θεσσαλία.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στην κοινότητα Αργυροπούλι του Δήμου Τυρνάβου, οι κάτοικοι βιώνουν εφιαλτικές νύχτες με τα αγρίμια να εισβάλλουν στα κοτέτσια τους σκοτώνοντας δεκάδες κότες και κλωσσόπουλα και τρώγοντας τα αυγά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο paidis.com, σκοτώνουν όσα περισσότερα πουλερικά μπορούν, πίνουν το αίμα τους και τα αφήνουν νεκρά.

Το μινκ, που συγγενεύει με το κουνάβι, δεν ξεπερνάει σε μήκος τα 70 εκατοστά και είναι δεινός θηρευτής, καθώς κολυμπάει και σκαρφαλώνει με άνεση. Όμως το πιο απειλητικό για το οικοσύστημα ότι αποθηκεύει τροφή, δηλαδή, σκοτώνει περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται. Με δεδομένο ότι το θηλυκό γεννάει τρία ως οκτώ μικρά μία φορά το χρόνο, είναι αντιληπτό πόσο έχει μεγαλώσει ο πληθυσμός τους.

Ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκτιμά ότι ο υπερπληθυσμός των μινκ έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των υδρόβιων πτηνών (όπως φαλαρίδες, κύκνοι και χήνες).

Πλέον, είναι ορατό το ενδεχόμενο οι επιδρομές των μινκ να γίνονται ακόμη και στα σπίτια. Άλλωστε, τον Αύγουστο του 2021 μια γυναίκα μπήκε στο μπάνιο του σπιτιού της στην Καστοριά και είδε έντρομη ένα μινκ να βγαίνει από τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου προφανώς είχε περάσει από το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης! Όμως, αντέδρασε ψύχραινα κλείνοντας το καπάκι και οι πυροσβέστες που κλήθηκαν στο σπίτι κατάφεραν να πιάσουν το μικρόσωμο ζώο και να το απομακρύνουν.

Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η EFSA όρισαν ότι τα μινκ μπορεί να λειτουργήσουν ως “δεξαμενές”, όχι μόνο της Covid-19, αλλά και του ιού SARS-CoV-2 και να τους μεταδώσουν στους ανθρώπους ή στα άλλα άγρια ζώα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα