Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΠώς η κλιματική αλλαγή διαταράσσει το μέλλον των ταξιδίων | Τι θα...

Πώς η κλιματική αλλαγή διαταράσσει το μέλλον των ταξιδίων | Τι θα συμβεί με την Ελλάδα

.

Αναμφισβήτητα, ο καλός καιρός είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι ταξιδεύουν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ένας περιορισμένος αριθμός «υπαίθριων ημερών» θα μπορούσε να επηρεάσει το πού αποφασίζουν να πάνε οι ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Climate του MIT εισήγαγε έναν καινοτόμο τρόπο μέτρησης της επίδρασης που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στην ιδέα των «υπαίθριων ημερών» για να προβλέψουν πόσο χρόνο θα έχουν ορισμένες χώρες για να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του έτους. Ο ίδιος ο όρος ορίζεται από περιόδους 24 ωρών όπου ο καιρός θεωρείται κατάλληλος για να περάσουν οι άνθρωποι χρόνο έξω.

«Οι αλλαγές στον αριθμό των υπαίθριων ημερών θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του MIT Elfatih Eltahir.

 

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα
Τα μεσογειακά hotspots όπως η Ελλάδα πρόκειται να χάσουν πολλές υπαίθριες ημέρες. Λόγω του καύσωνα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με αυξημένες ξηρασίες και πυρκαγιές, η μελέτη εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει περισσότερες από 30 υπαίθριες ημέρες μέχρι το έτος 2100.

Ομοίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται να χάσουν 85 υπαίθριες ημέρες

Τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι χώρες, όπως η Ρωσία και ο Καναδάς, θα έχουν στην πραγματικότητα περισσότερες υπαίθριες ημέρες μέχρι το 2100, με τον καιρό που μοιάζει με την άνοιξη να εμφανίζεται νωρίτερα στη σεζόν.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με ετήσια κέρδη μεταξύ 18 και 60 ημερών σε εξωτερικούς χώρους μέχρι το τέλος του αιώνα. Ωστόσο, οι σκιέρ μπορεί να μην αγαπούν τόσο τον ηπιότερο καιρό.

Την ίδια ώρα, η Ακτή Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική θα χάσει τις υπαίθριες ημέρες λόγω των καυτών θερμοκρασιών. «Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Παγκόσμιου Νότου», δήλωσε στο Bloomberg ο Yeonwoo Choi, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο MIT και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δημοφιλείς τροπικές τοποθεσίες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση του εύκρατου καιρού όλο το χρόνο, με 124 λιγότερες υπαίθριες ημέρες το χρόνο, ενώ το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος θα χάνουν μεταξύ 55 και 86 υπαίθριες ημέρες ετησίως.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα