Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣοκαριστική έρευνα: Ο κορωνοϊός μόλυνε και τη θάλασσα

Σοκαριστική έρευνα: Ο κορωνοϊός μόλυνε και τη θάλασσα

.

3Η πανδημία δημιούργησε νέα και σίγουρα όχι ευχάριστα και ενθαρρυντικά δεδομένα για την καθαριότητα στις παραλίες και στους βυθούς της χώρας μας.

Το αποτέλεσμα της μελέτης του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές περιοδικό, είναι ενδεικτικό για να διαπιστώσει κάποιος το μέγεθος της θαλάσσιας μόλυνσης από τα πλαστικά και μη πανδημικά σκουπίδια, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η Πάτρα και η Κόρινθος.

«Ανησυχητικά ευρήματα»

«Συγκεντρώσαμε 40.000 απορρίμματα από 46 παραλίες σε όλη την Ελλάδα και 30.000 δείγματα από τον βυθό σε 84 υποβρύχιες έρευνες, αριθμοί που ομολογουμένως αποτελούν ένα καλό στατιστικό δείγμα», ανέφερε στην «Π» ο καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε το είδος των απορριμμάτων που συνελέγησαν:

«Υπάρχουν τρία είδη απορριμμάτων τα οποία είναι ενδεικτικά ρύπανσης από την περίοδο πανδημίας. Αυτά είναι η μάσκα, τα γάντια και τα απολυμαντικά μαντήλια, κοινώς μωρομάντιλα. Αυτά τα τρία είδη θα πρέπει να προτείνονται διεθνώς ως δείκτες ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος κατά την περίοδο του Covid-19. Και προσέξτε: Τα μαντίλια προϋπήρχαν μεν ως απορρίμματα, όμως με την πανδημία εκτοξεύτηκε ο αριθμός τους στα ύψη».

Ο Γ. Παπαθεοδώρου συνέχισε ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Από τα 40.000 απορρίμματα που συλλέξαμε, το 1,34% σχετίζονται με την περίοδο του Covid-19. Κι αν σε κάποιους αυτό το ποσοστό φανεί μικρό, μόνον έτσι δεν είναι, καθώς δεν μιλάμε για αύξηση, αλλά για νέα είσοδο με ό,τι αυτό σημαίνει. Παράλληλα, αν συνυπολογίσουμε ότι οι δειγματοληψίες μας έγιναν το καλοκαίρι του 2021 και τον χειμώνα μεταξύ 2021 και 2022, δηλαδή μεταξύ του 3ου και του 4ου κύματος, αλλά και το ότι τα απορρίμματα χρειάζονται μεγάλο διάστημα για να φτάσουν στον βυθό και τη θάλασσα, τότε δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για ένα νέο κύμα απορριμμάτων μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε μοιραία η έρευνά μας θα πρέπει να επαναληφθεί».

Μεγάλος ήταν, όμως, ο αριθμός των πανδημικών απορριμμάτων και στους βυθούς. «Είναι ανησυχητικό πραγματικά το ότι σε σχετικά ρηχά νερά, δηλαδή στα 5 και στα 10 μέτρα βάθους, βρήκαμε πολλά περισσότερα απορρίμματα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Συγκεκριμένα σε μια δειγματοληψία 30.000 απορριμμάτων, το ποσοστό είναι 0,5%. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό, καθώς μιλάμε για απορρίμματα που δεν προϋπήρχαν, στα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κύμα που θα καταλήξει στους βυθούς μέσα στους επόμενους μήνες», σημείωσε.

Οι φορείς της έρευνας

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του «Δικτύου για την Προστασία της Θάλασσας» που συντονίζει το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης». Συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η HELMEPA και οι ΜΚΟ: OZON, isea, Ιδρυμα Θάλασσα, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη συστηματική έρευνα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα