Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟυαλία: Το μαλλί των προβάτων γίνεται... λίπασμα

Ουαλία: Το μαλλί των προβάτων γίνεται… λίπασμα

Μια πλήρως οικολογική και οικονομική λύση ανακάλυψε Ουαλικό οινοποιείο, για την απομάκρυνση των ζιζανίων από τους αμπελώνες του, καθώς αντικατέστησε το ζιζανιοκτόνο μαλλί προβάτου.

Συγκεκριμένα η ανακάλυψη αυτή συνέβη σε αμπελώνα που βρίσκεται βόρεια της Ουαλίας, πριν περίπου ένα χρόνο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του The Drink Business, η καινοτόμος αλλά και οικολογική λύση, προέκυψε όταν ο αγρότης κ. Gareth Wyn Jones και ο γιος του Sion, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα και παρατήρησαν ότι γύρω από τα αμπέλια χρησιμοποιούνταν γλυφοσάτη, η οποία είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος, απαγορευμένο σε πολλές χώρες και επικίνδυνο. Ο ίδιος αναφέρει στο μέσο, εφάρμοσε το μαλλί προβάτων σε μηλιές και φραουλιές και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Είχε καταφέρει να συγκρατήσει την υγρασία, να προσφέρει στο έδαφος θρεπτικά συστατικά που αργότερα θα απορροφήσουν τα φυτά, ενώ παράλληλα απομάκρυνε και τα σαλιγκάρια.

Μόλις μοιράστηκε αυτά τα αποτελέσματα με το συνεργάτη του, δεν άργησαν να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη τεχνική, στον αμπελώνα. Χρησιμοποίησαν το έριο για να περιφράξουν τα αμπέλια ενώ σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνο. Έτσι όταν ήρθε η ώρα της συγκομιδής, συνέλεξαν δείγμα του εδάφους και το συνέκριναν με αυτό που δεν ήταν κοντά στο έριο. Ένα απροσδόκητο όφελος ήταν επίσης πως το έριο όντας λευκό, λειτούργησε σαν διαχυτής φωτός, γεγονός που βοήθησε στην ωρίμανση των σταφυλιών. Οι δυο συνέταιροι αργότερα ίδρυσαν την επιχείρηση Wool & Wine προκειμένου να μυήσουν και άλλους οινοπαραγωγούς στην συγκεκριμένη πρακτική, όπως ο αμπελώνας Gwinllan Conwy Vineyard που ακολούθησε κατευθείαν. Πράγματι αυτό το 100% φυσικό και ανακυκλώσιμο υλικό που προκύπτει χωρίς ιδιαίτερο κόστος, δηλαδή μόνο από το κούρεμα των προβάτων, μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της γεωργίας. Όμως τη συγκεκριμένη χρήση του ερίου, τη σκέφτηκαν όντως πρώτοι οι δύο Ουαλοί οινοπαραγωγοί;

Επιστήμονες του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου, ίσως να διαφωνήσουν. Τον Οκτώβρη του 2018, στο 33ο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής ζωοτεχνικής εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα ενός πειράματος για τη χρήση του ερίου των ελληνικών προβάτων ως βάση για την κατασκευή σύνθετου υλικού και όχι μόνο. Ερευνητές του τμήματος επιστήμης ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και της σχολής χημικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου απέδειξαν πως η χρήση του ερίου σε δομικά υλικά μπορεί να τα κάνει πιο ανθεκτικά. Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό σε αυτό τον τομέα καθώς διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως το άζωτο, ο άνθρακας και το θείο. Το Ελληνικό μαλλί προβάτων, θεωρείται ανεπαρκές ποσοτικά αλλά και ποιοτικά για την ύφανση ρούχων. Τα πρόβατα Merino, είναι κατά βάση τα δημοφιλέστερα στην παραγωγή ερίου για υφαντουργία παγκοσμίως, και η Ελλάδα δεν διαθέτει από αυτά.

Συνεπώς για τη χώρα μας η χρήση του μαλλιού στη γεωργία, σαν το παράδειγμα των Ουαλών, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στα χνάρια της βιωσιμότητας βαδίζει ωστόσο και το οινοποιείο Montes, στη Χιλή που αντί για μαλλί χρησιμοποιεί κοχύλια στρειδιών και μυδιών για να συγκρατήσει τη θερμότητα στα αμπέλια του. ”Μέχρι στιγμής τα μαύρα κοχύλια απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα και μπορεί να βοηθήσουν τα σταφύλια να ωριμάσουν πληρέστερα. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να φτάσουμε τους 12 βαθμούς αλκοόλ, αλλά είναι καλά κρασιά βάσης για αφρώδη”, είπε ο ιδιοκτήτης Aurelio Montes στη The Drink Business.

Πηγή:e-agrotis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα