Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚλιματιστικά: μύθοι και αλήθειες για τη χρήση τους

Κλιματιστικά: μύθοι και αλήθειες για τη χρήση τους

- Advertisement -

Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι που εργάζονται ή περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε χώρους με κλιματισμό εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα –ή η κατάστασή τους επιδεινώνεται– στο αναπνευστικό, το δέρμα, τα μάτια, στους μυς και στις αρθρώσεις τους. Τα κλιματιστικά έχουν επίσης συσχετιστεί με περιπτώσεις της νόσου των λεγεωναρίων. Πού βρίσκεται η αλήθεια, όμως, και πού ξεκινά ο μύθος για την επικινδυνότητα των κλιματιστικών;

Το air condition πρέπει να ρυθμίζεται σε μάξιμουμ θερμοκρασία 10ºC διαφοράς από την εξωτερική.
Αλήθεια: Αν και εξαρτάται από την ώρα και το κλίμα. Για να δροσιζόμαστε με ασφάλεια: Η θερμοκρασία στο κλιματιστικό πρέπει να ρυθμίζεται στους 22-24°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 25-27°C τη νύχτα. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας παράγει λιγότερη θερμότητα, οπότε δε χρειάζεται να μειώνεται τόσο πολύ η θερμοκρασία του δωματίου. Τις ημέρες του καύσωνα όντως οι 10°C διαφοράς μέσα-έξω είναι αρκετοί για να αποφύγουμε τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία μας, αλλά και για να λειτουργεί το κλιματιστικό σωστά, χωρίς να δουλεύει ασταμάτητα προσπαθώντας να πιάσει την ακραία θερμοκρασία που έχουμε ρυθμίσει, καταναλώνοντας έτσι υπερβολική ενέργεια. Σε περιπτώσεις ανθρώπων με ευαίσθητα συστήματα θερμορρύθμισης τα οποία, λόγω ηλικίας ή χρόνιων νοσημάτων, βρίσκονται μόνιμα σε κλιματιζόμενα δωμάτια ενδέχεται η θερμοκρασία να πρέπει να είναι σταθερά ρυθμισμένη στους 22-25°C μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Για να μην κρυώσουμε ή ζεσταινόμαστε υπερβολικά, δεν πρέπει να μας “χτυπάει” απευθείας ο αέρας.
Αλήθεια: Το κλιματιστικό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2-3 μέτρων από εμάς και ο αέρας δεν πρέπει να κατευθύνεται προς εμάς. Χρειάζεται προσοχή στα σταθερά σημεία, όπως ο καναπές και το κρεβάτι μας, στα οποία στεκόμαστε για ώρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βάζουμε τα πτερύγια κλίσης του αέρα σε συνεχή κίνηση. Και πάλι όμως, αν το κλιματιστικό είναι πολύ κοντά σου, πρέπει να τοποθετήσεις έναν εκτροπέα αέρα, που κοστίζει ελάχιστα και προσαρμόζεται στο μηχάνημα εύκολα.

Το φίλτρο του κλιματιστικού πρέπει να καθαρίζεται πριν από την αλλαγή χρήσης του από θερμό σε ψυχρό αέρα.
Μύθος: Πρέπει να καθαρίζεται ιδανικά δύο φορές το χρόνο, αλλά όχι απαραίτητα πριν από την αλλαγή χρήσης από ζεστό σε κρύο αέρα. Απλώς αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς ώστε να το θυμάσαι και να το κάνεις. Γιατί; Τα κλιματιστικά τραβούν τον εξωτερικό αέρα. Έτσι, το φίλτρο μαζεύει σκόνη, αλλά και μικρόβια, βακτήρια, γύρη, μύκητες. Ο καθαρισμός και η συντήρησή του, λοιπόν, είναι απαραίτητα για την καλή ποιότητα του αέρα που μεταφέρεται στο χώρο.

Όταν βρισκόμαστε διαρκώς σε χώρο με κλιματισμό, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό.
Αλήθεια. Τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, εφόσον είμαστε νέοι και υγιείς, γιατί ο κλιματισμός εξατμίζει τον ιδρώτα και προκαλεί αφυδάτωση. Σε περιπτώσεις παθήσεων η ενδεικνυόμενη ποσότητα προσλαμβανόμενου ύδατος ενδέχεται να αλλάξει.

Πηγή: shape.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα