Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕIndependent: Άκαρπες οι «μυστικές συζητήσεις» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Independent: Άκαρπες οι «μυστικές συζητήσεις» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

- Advertisement -

Για μυστικές συνομιλίες Αθήνας – Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που «ναυάγησαν» την τελευταία στιγμή, κάνει λόγο ο βρετανικός Independent.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία σχετικά με το πόσες αρχαιότητες θα επιστραφούν στην Αθήνα και για πόσο. «Έλληνες και Βρετανοί διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον της συλλογής που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα στην Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα. Η ίδια πηγή φέρεται να είπε ότι η Αθήνα επιθυμούσε να επιστραφούν το σύνολο των Γλυπτών για τουλάχιστον 20 χρόνια και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε την ελπίδα ότι με την παρέλευση των 20 ετών, η συμφωνία θα παρατεινόταν».

Ως αντάλλαγμα, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν τη Βρετανία με εκ περιτροπής συλλογές που θα περιείχαν ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν ποτέ μετακινηθεί εκτός Ελλάδος. Το Βρετανικό Μουσείο από την άλλη, φέρεται να επιθυμούσε μια συμφωνία που θα προβλέπει επιστροφή με τη μορφή βραχυπρόθεσμου δανείου, ενός πιο περιορισμένου τμήματος της ζωφόρου καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων. Ο Independent επικαλείται επίσης τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί προχωρημένων συζητήσεων, ολοκληρωμένες σε ποσοστό 90%.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα