Η Eurovision παραμένει ένα «μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής».
Η Eurovision 2024 παραμένει ένα «μη πολιτικό γεγονός» τονίζει η EBU ως προς τη συμμετοχή του Ισραήλ, σε πρόσφατη ανακοίνωση της.
Πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η λίστα των χωρών που θα λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.
Μετά από μία περίοδο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τους Δημόσιους Ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, η EBU ανακοίνωσε πως συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή του Μάλμε, διεκδικώντας τη νίκη στη διοργάνωση, ανάμεσά τους και το Ισραήλ.
Αναλυτικά, οι συμμετέχουσες χώρες είναι:
Αλβανία (RTSH)
Αρμενία (AMPTV)
Αυστραλία (SBS)
Αυστρία (ORF)
Αζερμπαϊτζάν (Ictimai TV)
Βέλγιο (RTBF)
Κροατία (HRT)
Κύπρος (CyBC)
Τσεχία (CT)
Δανία (DR)
Εσθονία (ERR)
Φινλανδία (YLE)
Γαλλία (FT)
Γερμανία (ARD/NDR)
Γεωργία (GPB)
Ελλάδα (ERT)
Ισλανδία (RUV)
Ιρλανδία (RTE)
Ισραήλ (KAN)
Ιταλία (RAI)
Λετονία (LTV)
Λιθουανία (LRT)
Λουξεμβούργο (RTL)
Μάλτα (PBS)
Μολδαβία (TRM)
Ολλανδία (AVROTROS)
Νορβηγία (NRK)
Πολωνία (TVP)
Πορτογαλία (RTP)
Άγιος Μαρίνος (RTV)
Σερβία (RTS)
Σλοβενία (RTVSLO)
Ισπανία (RTVE)
Σουηδία (SVT)
Ελβετία (SRG SSR)
Ουκρανία (Suspilne Ukraine)
Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)
Η ανακοίνωση της EBU προς απάντηση στη Βέλγικη εφημερίδα “Het Laatste Nieuws”:
«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια.
Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.
Την ίδια ώρα αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ μετά και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη εκφράζουν eurofans μέσα από τη πλατφόρμα X.