Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΜια τροπολογία που αλλάζει το μιντιακό τοπίο της Ελλάδας

Μια τροπολογία που αλλάζει το μιντιακό τοπίο της Ελλάδας

“Ανακατατάξεις” στην τηλεοπτική αγορά αναμένεται ότι θα επιφέρει η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που διαθέτουν συνδρομητικά κανάλια να συμμετέχουν σε ελεύθερα κανάλια ή ραδιόφωνο.

Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί συνέχεια της καταγγελίας στην ΕΕ της μητρικής εταιρείας της Nova, της United Group, η οποία ζητούσε την τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Πλέον, η αλλαγή του νόμου θα επιτρέψει στην United Group να εισέλθει στην ελεύθερη τηλεόραση, όπως όλα δείχνουν, με “όχημα” τον Alpha, μεγεθύνοντας το εκτόπισμά της στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς θα διαθέτει παρουσία τόσο στη συνδρομητική τηλεόραση, μέσω της Nova, όσο και στην ελεύθερη, μέσω -όπως όλα δείχνουν- του Alpha.

Tο δικαίωμα αυτό παρέχεται τόσο στην Cosmote όσο και στη Vodafone, οι οποίες -επί του παρόντος- δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του.

Αντίθετα, ο μόνος πάροχος ελεύθερου καναλιού που διαθέτει και συνδρομητική τηλεόραση είναι ο ΑΝΤ1.

Γενικότερα, ως προάγγελο των ανωτέρω εξελίξεων αρκετοί χαρακτήρισαν την περσινή πώληση του 50% του Alpha, κυριότητας της Motor Oil, στην Primos Media Sarl, με έδρα το Λουξεμβούργο, εταιρεία την οποία αρκετοί συσχετίζουν με τον ιδρυτή της United Group, Dragan Solak.

Επίσης, προς τα τέλη του 2022 σημειώθηκαν αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια, τόσο της Νέας Τηλεόρασης ΑΕ (Star), όσο και της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, οι οποίες ερμηνεύτηκαν κατά πολλούς ως συνέχεια των ανωτέρω συμφωνιών.

Μάλιστα, οι ισχυρισμοί περί “επιχειρηματικού γάμου” μεταξύ United Group – Alpha ενισχύθηκαν από την παρουσία του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη στα εγκαίνια της “νέας, ισχυρής” Nova στις 11 Ιανουαρίου, όπου παρέστησαν και τα ανώτατα στελέχη της United Group.

H επίμαχη τροπολογία
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η αλλαγή της νομοθεσίας έχει στόχο να μην υπάρχει νόθευση αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αλλά και την προστασία της επιχειρηματικής και οικονομικής ελευθερίας των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικά, η εισηγητική έκθεση αναφέρει: “Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση των υφιστάμενων περιορισμών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233) ως προς την απόκτηση άδειας παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσων επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης από κατόχους άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου.

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί συνιστούν, ουσιαστικά, απόλυτη απαγόρευση συμμετοχής σε επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης συνδρομητικής λήψης, η οποία θέτει ζήτημα συμβατότητας με την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία των νομικών προσώπων που προστατεύεται συνταγματικά.

Συγκεκριμένα, παραμένει ο κανόνας ότι ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης.

Ωστόσο, τίθενται αυστηρές, πλην όμως, αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συμβατές με το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η συνδρομή των οποίων επιτρέπει τη συμμετοχή των λόγω εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση:

– επιτυγχάνεται η μη νόθευση αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,

– η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και, τέλος,

– προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

capital.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα