Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΑπό το Κωνσταντίνου και Ελένης μέχρι τα Φιλαράκια: Οι τηλεοπτικές σειρές που...

Από το Κωνσταντίνου και Ελένης μέχρι τα Φιλαράκια: Οι τηλεοπτικές σειρές που έσπασαν ρεκόρ στις επαναλήψεις

Όσα χρόνια και αν περάσουν από την Α΄ προβολή τους, κάποιες σειρές το τηλεοπτικό κοινό δείχνει να μην τις χορταίνει αφού ακόμα και αν έχει χαθεί το μέτρημα και παίζουν σε πολλοστή επανάληψη, σημειώνουν υψηλή τηλεθέαση, κοντράροντας πολλές φορές στα ίσια ή περνώντας σε τηλεθέαση νέα προγράμματα ή ακόμα και ζωντανές εκπομπές.

 

Οι παρακάτω ελληνικές σειρές του ANT1 και του Mega έχουν «λιώσει» στις επαναλήψεις, εξακολουθώντας να αποτελούν «σιγουράκια» για τηλεθέαση κάθε φορά που επαναπροβάλλονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για δύο σειρές του Star που εξακολουθούν να έχουν σταθερό κοινό και να φέρνουν διαφημιστικά έσοδα στο σταθμό.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι για μια περίοδο το 1999, πριν αρχίσει και πριν τελειώσει το διαφημιστικό διάλειμμα για το Κωνσταντίνου και Ελένης και τη Ζήνα, περνούσε διαφημιστικό σποτ διάρκειας λίγων δευτερολέπτων για δημοφιλές αναψυκτικό, το οποίο επιστράτευε πλάνα της κάθε σειράς, ενώ έπαιζε η αντίστοιχη μουσική τίτλων.

Κωνσταντίνου & Ελένης – ANT1 (Δύο Σεζόν, 68 επεισόδια: 1998 – 2000)

Η σειρά που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ επαναλήψεων στην ελληνική τηλεόραση, κερδίζοντας δικαίως μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1998 και έριξε αυλαία τον Ιούνιο του 2000. Ήδη από το καλοκαίρι του 1999 προβλήθηκε για πρώτη φορά σε επανάληψη στην prime time ζώνη του ΑΝΤ1, όπως έκαναν τότε τόσο το Mega όσο και ο ANT1 με τις επιτυχημένες σειρές του χειμώνα. Ωστόσο, η επαναπροβολή της τις καθημερινές στη μεσημεριανή ζώνη του σταθμού έμελλε να είναι αυτή που θα την έκανε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του τηλεοπτικού κοινού για πάνω από δύο δεκαετίες nonstop.

Είναι η πρώτη και – πλέον η – μόνη ελληνική σειρά που μόλις ολοκληρώνεται, ξαναρχίζει από την αρχή, ενώ τα τελευταία χρόνια παίζει και τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Με λίγα λόγια, κάθε επεισόδιο προβάλλεται γύρω στις πέντε με έξι φορές ετησίως, πλην των εορταστικών για Χριστούγεννα και Πάσχα που προβάλλονται μόνο στις αντίστοιχες γιορτές. Μάλιστα, για κάποια χρόνια ο ΑΝΤ1 απέφευγε να προβάλλει τα δύο πρώτα και τα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς, δίνοντας την εντύπωση ότι η σειρά δεν τελειώνει ποτέ, αλλά πλέον τα παίζει κανονικά.

Οι Μεν και οι Δεν (Τρεις Σεζόν, 110 επεισόδια: 1993 – 1996)

Η πρώτη τεράστια τηλεοπτική επιτυχία του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά έκανε πρεμιέρα το φθινόπωρο του 1993 και έριξε αυλαία την άνοιξη του 1996. Ήδη κατά τη διάρκεια της Α’ προβολής της, έπαιζε σε επανάληψη τα καλοκαίρια στην prime time ζώνη του σταθμού, αλλά ενίοτε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη μεσημεριανή ζώνη (περίπου κατά τις 14.30) όταν στα απέναντι κανάλια τότε μεσουρανούσαν στους πίνακες τηλεθέασης η Τόλμη και Γοητεία και οι υπόλοιπες σαπουνόπερες, αμερικανικής και λατινοαμερικάνικης παραγωγής.

Η σειρά εξακολουθούσε να παίζει σε επανάληψη – τουλάχιστον μία φορά το χρόνο – περίπου την ίδια ώρα για αρκετά χρόνια μετά το φινάλε της. Στη συνέχεια ο ΑΝΤ1 την τοποθέτησε τα Σαββατοκύριακα στην πολύ πρωινή ζώνη του με back2back επεισόδια, μια θέση που κράτησε σταθερά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τέλος, το 2021 όλη η σειρά ξανάπαιξε κάποιες φορές καθημερινά σε επανάληψη το μεσημέρι και το απόγευμα από το Μακεδονία TV, το οποίο ανήκει στον όμιλο ΑΝΤ1 πάλι με διπλά επεισόδια.

Το Καφέ της Χαράς (Πέντε Σεζόν, 131 επεισόδια: 2003 – 2006, 2019 – 2021)

Η τρίτη μεγάλη επιτυχία των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά, με απανωτά ρεκόρ – τηλεθέασης στην Α’ προβολή της, διήρκησε τρεις σεζόν και επέστρεψε με νέα επεισόδια στις 31.12.2019 με αφορμή τον εορτασμό των 20ών γενεθλίων του ΑΝΤ1. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο σταθμός έπαιζε τη σειρά σε επανάληψη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αρχικά προβαλλόταν τα καλοκαίρια στην prime time ζώνη και μετά τις καθημερινές στη μεσημεριανή του ζώνη αμέσως μετά το Κωνσταντίνου και Ελένης.

Για μια περίοδο μόλις τελείωνε ο τρίτος κύκλος, η σειρά ξανάρχιζε από την αρχή, ενώ έχει προβληθεί και τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, για μια μεγάλη περίοδο Το Καφέ της Χαράς έπαιζε και στη μεταμεσονύχτια ζώνη με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ με αφορμή την επιστροφή της με νέα επεισόδια, έχει προβληθεί ξανά σε επανάληψη την τελευταία διετία στη μεσημεριανή ζώνη.

Ντόλτσε Βίτα (Δύο Σεζόν, 70 επεισόδια: 1995 – 1997)

Ο έρωτας της Χριστίνας Μαρκάτου με τον κατά πολύ νεότερό της Αντώνη Καλούδη που τύγχανε να είναι και γαμπρός της κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό από τα πρώτα κιόλας επεισόδιά της το φθινόπωρο του 1995. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες η σειρά να φύγει από Πέμπτες στις 21.40 όπου είχε κάνει πρεμιέρα και να πάει Δευτέρες στις 21.00 την ώρα που όλοι οι σταθμοί έριχναν το βαρύ πυροβολικό τους. Η σειρά έχει αποδειχθεί «αθάνατη» και στις επαναλήψεις αφού μετά το φινάλε το καλοκαίρι του 1997 έχει προβληθεί ξανά και ξανά αναρίθμητες φορές, πρώτα στην prime time ζώνη του σταθμού και στη συνέχεια σχεδόν σε όλες τις ζώνες, πρωινή – μεσημεριανή – απογευματινή ζώνη, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση, την οποία θα ζήλευαν πολλές σειρές Α’ προβολής.

Μπορεί το Mega να μην έχει εφαρμόσει την τακτική του ΑΝΤ1 και να μην την ξαναξεκινάει στο καπάκι μόλις τελειώσει (αλά Κωνσταντίνου και Ελένης), αλλά υπήρχαν χρονιές που σχεδόν κάθε εξάμηνο την ενσωμάτωνε και πάλι καθημερινά στο πρόγραμμά του. Μάλιστα, ήταν από τις λίγες σειρές που σημείωνε υψηλή τηλεθέαση απέναντι στα «μεσημεριανά» της Τατιάνας Στεφανίδου και της Χριστίνας Λαμπίρη κατά τη διάρκεια των ‘00s.

Δύο Ξένοι (Δύο Σεζόν, 59 επεισόδια: 1997 – 1999)

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Mega με υψηλή τηλεθέαση τόσο στην Α’ προβολή της όσο και στις αμέτρητες επαναλήψεις της έκτοτε. Η σειρά προβάλλεται σε ετήσια βάση από το σταθμό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έπαιζε και πιο συχνά, συνήθως στη μεσημεριανή ζώνη του σταθμού είτε πριν (στη 13.00) είτε μετά το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων (στις 15.00), απέναντι – και αυτή – από τα «μεσημεριανά» των ANT1, Star και Alter, αποδεικνύοντας πως υπήρχε και κοινό που δεν ενδιαφερόταν για γκόσιπ.

Το Mega, άλλωστε, ήταν ο μόνος μεγάλος σταθμός που δεν ενέδωσε στη μόδα των μεσημεριανών και «απαντούσε» με επαναλήψεις αγαπημένων σειρών στο δίωρο 15.00 – 17.00 που παραδοσιακά προβάλλονταν οι εν λόγω εκπομπές. Ακόμα δεν είναι λίγες οι φορές που οι Δύο Ξένοι έχουν προβληθεί νωρίς στην απογευματινή ζώνη (κατά τις 17.30) ή και πιο αργά, ως lead-in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και πάντα δείχνοντας ότι το κοινό της δεν τη χορταίνει.

Το Ρετιρέ (Δύο Σεζόν, 84 επεισόδια: 1990 – 1992)

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για την πιο cult ελληνική σειρά όλων των εποχών και ίσως, αυτό το οφείλει και στο γεγονός ότι αν και προβλήθηκε στις αρχές των ‘90s, τα κατάλοιπα της μόδας των ‘80s ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή στους ήρωες. Σε όλη τη διάρκεια των ‘90s κοντραριζόταν με τις θρυλικές Τρεις Χάριτες για τον τίτλο της πιο πολυπαιγμένης σειράς του Mega αφού και οι δύο σειρές έπαιζαν ξανά και ξανά χειμώνα – καλοκαίρι αν και μεσολαβούσαν χρονικά διαστήματα που ο σταθμός τις «ξεκούραζε». Μπορεί το 2000 το Mega σταμάτησε να παίζει τις Τρεις Χάριτες ύστερα από παράκληση των δημιουργών τους, όμως, το Ρετιρέ συνέχισε ακάθεκτο να παίζει κάθε καλοκαίρι στη μεσημεριανή ζώνη σε τέτοιο βαθμό που έχει ταυτιστεί με τα καλοκαίρια του Mega.

Μάλιστα, ο σταθμός είχε κυκλοφορήσει ένα αυτοσαρκαστικό τρέιλερ για την προβολή της σειράς λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι καλοκαίρι χωρίς Ρετιρέ δεν είναι καλοκαίρι. Κάποιες χρονιές έπαιξε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα πάλι στη μεσημεριανή ζώνη παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια από την Α’ προβολή του. Ενίοτε έχει δώσει το «παρών» και τα Σαββατοκύριακα στην πρωινή ζώνη του σταθμού.

Ζήνα (Έξι σεζόν, 134 επεισόδια: 1996 – 2001 στην Ελλάδα)

Η Ζήνα έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν 1995 – 1996 (Τετάρτες στις 21.00) μέσα από τη συχνότητα του Star, ενώ το τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 22 Δεκεμβρίου 2001. Οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι προβλήθηκαν στην prime time ζώνη του σταθμού σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση ιδιαίτερα τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Οι δύο τελευταίοι κύκλοι προβλήθηκαν στη μεσημεριανή ζώνη του Σαββατοκύριακου, όπου η σειρά είχε βρει μόνιμη θέση στο πρόγραμμα του σταθμού ήδη από τις αρχές του 1998. Νωρίτερα – και εν αναμονή των νέων επεισοδίων – είχαν προβληθεί σε επανάληψη οι πρώτοι κύκλοι τις καθημερινές στην απογευματινή ζώνη (πότε στις 16.30 πότε στις 17.30). Ακόμα και μετά το φινάλε η Ζήνα συνέχισε να προβάλλεται σε επανάληψη στη μεσημεριανή ζώνη του Σαββατοκύριακου, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε αρκετές φορές στη μεσημεριανή και απογευματινή ζώνη τις καθημερινές κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών.

Έχει παίξει και απέναντι από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των άλλων σταθμών (20.00 – 21.00), ενώ το 2005 ως lead-in για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρά το γεγονός ότι είχε ήδη παίξει πάρα πολλές φορές σε επανάληψη. Τέλος, για μια περίοδο κάποιες σεζόν της σειράς έπαιζαν σε επανάληψη στο Alter και άλλες σεζόν έπαιζαν την ίδια στιγμή στο Star, για το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού του προγράμματος μέχρι και δύο χρόνια πριν, ενώ την έχει προβάλλει και αργά τη νύχτα κατά τις 04.00.

Φιλαράκια (Δέκα σεζόν, 236 επεισόδια: 1995 – 2004 στην Ελλάδα)

Τα Φιλαράκια είναι η μόνη σειρά που έχει καταρρίψει το ρεκόρ επαναλήψεων της «Ζήνα» πάλι μέσα από τη συχνότητα του Star. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1995, ενώ ο 10ος και τελευταίος κύκλος προβλήθηκε την τηλεοπτική σεζόν 2004 – 2005, λίγους μήνες μετά την προβολή του στην Αμερική. Οι πρώτοι κύκλοι της σειράς προβάλλονταν στην prime time ζώνη του σταθμού απέναντι στις ελληνικές σειρές, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα απογεύματα του Σαββατοκύριακου, άλλοτε στις 19.00 και άλλοτε στις 20.00, απέναντι από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των άλλων σταθμών.

Όταν, όμως, το 2003 ο σταθμός έκανε την κίνηση – ματ και την τοποθέτησε στη μεσημεριανή ζώνη του Σαββατοκύριακου με διπλά επεισόδια (και ώρα έναρξης κατά τις 14.30 με 15.00), η σειρά εκτινάχθηκε σε τηλεθέαση και γράφει μέχρι και σήμερα τη δική της ιστορία. Σε εκείνη τη ζώνη μετάδοσης προβλήθηκαν οι τελευταίοι κύκλοι της σειράς, ενώ μόλις τελείωναν τα νέα επεισόδια, η σειρά άρχιζε και πάλι από την αρχή. Κάπως έτσι τα Φιλαράκια έγιναν η συνήθεια που έγινε λατρεία για το κοινό αφού σήμερα σχεδόν είκοσι χρόνια μετά δίνουν ακόμα σταθερά το «παρών» με το κοινό να τα παρακολουθεί φανατικά άσχετα αν μπορεί να τα δει ό,τι ώρα θέλει σε dvd ή πλέον και σε streaming υπηρεσίες.

Πηγή:Reader.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα