Καταγγελία στο seleo: ‘’Χωρίς αντισηπτικά, μάσκες και γάντια το ‘’Μακεδονία’’

Καταγγελία στο seleo: ‘’Χωρίς αντισηπτικά, μάσκες και γάντια το ‘’Μακεδονία’’

Τι αναφέρει

 

‘’Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με πλήρη την έξαρση του κορονοϊού, η κυβέρνηση καθημερινά λαμβάνει σκληρά (αλλα μάλλον απαραίτητα) μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του ιού, στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονικης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» προφανώς ζούμε σε αλλο κόσμο....!!!

Η διαχειρίστρια εταιρία δεν εχει προβεί σε κανένα μετρο αντιμετωπισης της πανδημιας, δεν εχει λάβει καμία φροντίδα για τους εργαζόμενους στο Αεροδρόμιο αλλα και για το επιβατικό κοινό’’, αυτό καταγγέλλει αναγνώστης στο seleo.gr

Παράλληλα αναφέρει τα εξής:
‘’Δεν εχει προμηθεύσει το προσωπικο ούτε τα πλέον αυτονόητα (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες).

Δεν εχει δημιουργήσει σημεία με αντισηπτικά υγρά για απολύμανση των χεριών.

Δεν εχει κανει απολυμανση σε κανέναν χώρο του αεροδρομίου.

Δεν εχει προσλάβει επιπλέον προσωπικο για μεγαλύτερη και πιο σχολαστική καθαριότητα σε όλους τους χώρους και ειδικά στις τουαλέτες.

Δεν εχει υποχρεώσει κάποιες αεροπορικές εταιριες να σταματήσουν το preboarding, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε μικρό χώρο.

Δεν αερίζονται επαρκώς οι αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων.

Δεν εχει χρησιμοποιήσει περισσότερα λεωφορεία ώστε να μεταφέρονται λιγότεροι επιβάτες απο και προς το αεροσκάφος, για να μην συγκεντρώνεται πολυ κόσμος μεσα σε αυτά.

Δεν εχει ληφθή καμία μέριμνα για τους συναδέλφους που εκτελούν διαβατηριακο έλεγχο στην είσοδο και στην έξοδο και έρχονται σε επαφή με τοσο κόσμο.

Προφανώς, πρεπει κάποιοι να νοσήσουν και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία για να ενεργοποιηθει η διαχειρίστρια εταιρία του Αεροδρομιου.

Υ.Γ.1: Όσο φιλότιμες προσπάθειες και να έγιναν απο την Υπηρεσια μας (ΓΑΔΘ, ΔΑΚΑΘ) αλλα και απο την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονικης, που μας προμήθευσαν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, δεν επαρκούν αφού πρεπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με συντονισμένο σχέδιο και απόλυτη σοβαρότητα.

Υ.Γ.2: ️Πρεπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο γιατρό του Αεροδρομίου κύριο Μπουτο Γιωργο, για την υπερπροσπάθεια που καταβάλει καθημερινά ενημερώνοντας και βοηθώντας όλους τους εργαζόμενους του Αεροδρομίου

Υ.Γ.3: Αυριο ίσως η κυβέρνηση να αποφασίσει την ολικη απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και εμεις ακόμα συζητάμε για τα αυτονόητα μέτρα που πρέπει να λάβει η διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου’’.

Να σημειώσουμε ότι η Fraport με ανακοίνωση της γνωστοποίησε τα μέτρα που έχει λάβει στα αεροδρόμιο λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει είναι:

 • Σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης της επικινδυνότητας για τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και με τη συχνότητα που προβλέπεται, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε όλους τους προκαθορισμένους χώρους

 • Από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν γίνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας).

 • Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες, ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της  Fraport Greece.

 • Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης.

 • Με στόχο την αποφυγή χρήσης λεωφορείων επιβατών για τις επιβιβάσεις και αποβιβάσεις εφαρμόζεται κατά το δυνατόν η διαδικασία walk in – walk out, δηλαδή οι επιβάτες περπατούν από τον τερματικό σταθμό προς το αεροσκάφος και αντίστροφα, αντί να μεταβαίνουν από και προς αυτά με τα λεωφορεία.

 • Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού στη χώρα μας και βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, χώροι παραμονής πιθανού κρούσματος αλλά και χώροι παραμονής συνεπιβατών από ενδεχόμενο κρούσμα σε πτήση, έχουν οριστεί και στα 14 αεροδρόμια.

 • Με στόχο την αποτροπή αυξημένης μετάδοσης του Κορωναϊού ή και επαφής πιθανού κρούσματος ή φορέα του ιού στο προσωπικό  αλλά και για λόγους διασφάλισης της συνέχισης λειτουργίας των  πολύ σημαντικών για τη χώρα αεροδρομικών υποδομών, έχουν ρυθμιστεί οι βάρδιες του προσωπικού καθώς και οι διαδικασίες παραλαβής/παράδοσης βάρδιας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή.

 • Ταυτόχρονα, έέχει ληφθεί μέριμνα για σύστημα διαχείρισης αποβλήτων βιολογικού κινδύνου για περιπτώσεις απολύμανσης αεροσκαφών, οχημάτων, εγκαταστάσεων αλλά και για διαχείριση πιθανού κρούσματος στους χώρους μας.

 • Υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης μετά από πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα με τη χρήση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας από τις εταιρίες καθαρισμού.

Εντατικοί καθαρισμοί

 

 1. Τα συνεργεία καθαρισμού έχουν εντατικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας/ προληπτικής απολύμανσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του αεροδρομίου. Αναλυτικά:

 2. Aφίξεις: μετά από κάθε άφιξη, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δηλαδή σε πόμολα, πόρτες, ιμάντες, κουπαστές, μπουτόν ασανσέρ, καθίσματα, τραπεζάκια, βρύσες, νιπτήρες, συσκευές κλπ.)

 3. Αναχωρήσεις : μετά από κάθε αναχώρηση, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

 4. Check in: με την ολοκλήρωση της διαδικασίας check-in μίας πτήσης διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

 5. Gate counter: με την ολοκλήρωση της επιβίβασης μίας πτήσης διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

 6. Αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM) σχολαστικός καθαρισμός με ενδεδειγμένο τρόπο

 7. Στους χώρους διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση επιβατών, μετά και την κάθε χρήση τους, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

 8. Λοιποί κοινόχρηστοι μη ελεγχόμενοι χώροι, όπως και παραπάνω, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

 9. Σε ότι αφορά στα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών (Security screening points): μετά από κάθε αναχώρηση των επιβατών της πτήσης ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό ανά 3 ώρες, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων και ταινίες)

 10. Στα WC,  διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε όλες τις τουαλέτες (πόμολα, πόρτες, βρύσες, νιπτήρες, λεκάνες, συσκευές κλπ.). Ταυτόχρονα, τοποθετούνται συσκευές χειροπετσετών στα WC των αεροδρομίων και γίνεται  τακτικός έλεγχος διαθεσιμότητας σαπουνιού και τρεχούμενου νερού έτσι ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο η προσωπική υγιεινή των επιβατών και υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και των Αρχών Δημόσιας Υγείας.

 11. Στα γραφεία του προσωπικού της Fraport Greece διενεργείται σχολαστικός  καθαρισμός και απολύμανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Επίσης έχει γίνει τοποθέτηση tensa-barrier μπροστά από τα γκισέ των check in και τα γραφεία πωλήσεων (sales desks) με στόχο τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης κατά την διαδικασία check-in & έκδοσης εισιτηρίων. Παράλληλα, ισχύει απαγόρευση μαζικής εισόδου στα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων και έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση γαντιών από τους υπαλλήλους έκδοσης ταυτοτήτων. Το προσωπικό των γραφείων της εταιρίας στην Αθήνα εφαρμόζει ήδη εργασία από το σπίτι και μέσα από συχνές ενημερώσεις προς το σύνολο του προσωπικού της εταιρίας, υπάρχει στήριξη της πρωτοβουλίας «Μένουμε Σπίτι» και επικοινωνία των συστάσεων και των μέτρων του ΕΟΔΥ.