Νέες αποκαλύψεις "βόμβα" για την ΤV100. Κρατούσαν μυστικό το πόρισμα "φωτιά" του Λογιστηρίου του Κράτους και προσπαθούσαν να το "φεσώσουν" στο Ζέρβα

Νέες αποκαλύψεις "βόμβα" για την ΤV100. Κρατούσαν μυστικό το πόρισμα "φωτιά" του Λογιστηρίου του Κράτους και προσπαθούσαν να το "φεσώσουν" στο Ζέρβα

Η διενέργεια ΕΔΕ για περιπτώσεις που «βγάζουν» μάτια στην TV 100 θεωρείται δεδομένη από τη νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς ο νέος δήμαρχος θέλει να επιχειρήσει κάθε ρήξη με το διοικητικό παρελθόν του σταθμού.

H επαναξιολόγηση του προσωπικού της ΤV 100 και του FM 100 είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα από την πρώτη στιγμή προκειμένου να αντιμετωπίσει την παθογένεια του καναλιού που έχει ξεπεράσει κάθε οργανωτικό πλαίσιο. Μετά την αποκάλυψη των παράνομων μισθών, περίπου 20 δημοσιογράφοι και 15 τεχνικοί αναμένεται να στραφούν νομικά εναντίον της διοίκησης που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για την περιπέτεια τους. Το μεγάλο σοκ θα υποστούν όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν διαβάσουν το πόρισμα του κρατικού ελέγχου των επιθεωρητών που αναφέρεται σε μια σειρά από περίπου τριάντα περιπτώσεις με πρώτη και μεγαλύτερη ως παρανομία, την θέση του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ που την κατείχε ο Φίλιος Στάγκος χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι επισημάνσεις όμως των επιθεωρητών αποκαλύπτουν και άλλες λεπτομέρειες για συγγενικά πρόσωπα της διεύθυνσης που ενισχύονταν με αυξημένες υπερωρίες χωρίς να τις πραγματοποιούν, για να αποκομίζουν έναν ευκαταφρόνητο μισθό περίπου 2.000 ευρώ. Οι διαπιστώσεις του πορίσματος εκτός από τις παράνομες μισθοδοσίες των δημοσιογράφων κάνουν αναφορά για μη σύννομες αγορές υλικών που ολοκληρώθηκαν χωρίς διαγωνισμούς αλλά και για παράνομες επιλεκτικές πληρωμές αδειών προσώπων της διοίκησης. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει και άλλες υποθέσεις που αγγίζουν τα όρια ηθικού σκανδάλου όπως η περίπτωση μιας υπαλλήλου που αμείβεται ως δημοσιογράφος ενώ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιογραφία. Η επιλεκτική εργασιακή μεταβολή ίσως δεν είναι τυχαία αλλά ωστόσο αδικεί κατάφορα κυρίως τους άλλους εργαζόμενους που έχουν το ίδιο αντικείμενο και θίγει ακόμη περισσότερο όλους τους δημοσιογράφους. Στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης όμως και σ αυτήν την περίπτωση κάποιοι ήξεραν και δεν μιλούσαν και φυσικά δεν εξαιρούνται, οι εργασιακοί εκπρόσωποι και οι συνδικαλιστές που σε άλλα ζητήματα εμφανίζονταν υπέρ ευαίσθητοι ενώ για μια ακόμη φορά έκλεισαν τα μάτια. 

Για του λόγου του αληθές η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν προτάθηκε ποτέ να εγγραφεί ως μέλος της ΕΣΗΕΜΘ για να μη ξεσπάσει σκάνδαλο από τo ενδεχόμενο αποκάλυψης ψευδομαρτυριών που θα την ανάγκαζε στη συνέχεια να επιστρέψει στο μισθό της γραμματέως.
Η νεαρά κυρία έχει χαρακτηριστεί μάλιστα και ως εσωτερικό συντάκτης ώστε να παίρνει επιπλέον χρήματα τη στιγμή που οι ρεπόρτερ δεν έχουν ανάλογα προνόμια. Μάλιστα η απειρία της ήταν αυτή που φέσωσε το κανάλι και κατ επέκταση του δημότες της πόλης μ ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ όταν ο σταθμός προέβαλε στο δελτίο ειδήσεων, λάθος πλάνα που επιλέχθηκαν και απεικόνιζαν έναν αθώο πολίτη ως εμπλεκόμενο σε υπόθεση με προεκτάσεις ποινικού δικαίου.
Τα όσα παραπάνω σας αναφέρουμε για τις «βαπτίσεις δημοσιογράφων» δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας αλλά απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΠΘΕ που είναι ανηρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό πρωτοκόλλου 177 και ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2016 όπου εκεί η υπάλληλος «βαπτίζεται» μισθολογικά ως δημοσιογράφος μαζί με τον ορισμό αρχισυντακτών και άλλων ατόμων που σίγουρα είδαν τα ονόματα τους να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια έγκριση μαζί με το όνομα της. Αξίζει να επισημανθεί και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι η απόφαση αυτή στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ φέρει την υπογραφή γνωστού δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΗΕΜΘ.

Το περίεργο όμως είναι ότι στη ΔΕΠΘΕ εργάζονται και βετεράνοι συνδικαλιστές της δημοσιογραφικής ένωσης, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην ίδια ανάρτηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ. Ακόμη και αυτοί λοιπόν σιώπησαν μπροστά σε αυτήν την προκλητική ενέργεια της απερχόμενης διοίκησης και δεν αντέδρασαν στο να αμείβεται η συγκεκριμένη υπάλληλος με την ΚΥΑ των δημοσιογράφων ενώ βάση νόμου έπρεπε να αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο του κράτους.
Γιατί όμως έγινε αυτή η διάκριση μόνο στο συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν ίσχυσε το ίδιο και σε άλλους υπαλλήλους;

Μπορούμε να δεχθούμε το γεγονός ότι για τη διοίκηση Μπουτάρη η νεαρή, ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και ότι στην πορεία, κατέθεσε χαρτιά δημοσιογραφικής σχολής για να αιτιολογήσει και τα βαφτίσια. Μπορούμε επίσης να δεχθούμε και μια άλλη εκδοχή, ότι η κατάσταση αυτή ίσως να κληρονομήθηκε από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Ωστόσο όμως δεν δεχόμαστε από τον Γενικό Διευθυντή του σταθμού να αντιμετωπίζει επιλεκτικά μια περίπτωση όταν με δική του εισήγηση άλλοι δημοσιογράφοι πριν από οκτώ χρόνια απολύθηκαν και κυνηγήθηκαν.
Εκείνο όμως που μας προβληματίζει είναι το αποτέλεσμα, και προβάλουμε το παρακάτω ερώτημα. Κατά πόσο τελικά είναι ηθικό από μέρους μιας υπαλλήλου να αμείβεται ως δημοσιογράφος ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, και πως δέχεται να εισπράττει ίσως και περισσότερα χρήματα από άλλους δημοσιογράφους που ξημεροβραδιάζονται στα πεζοδρόμια και να αποτελεί την εξαίρεση από τις συναδέλφους της που έχουν το ίδιο αντικείμενο;

Η επιλεκτική απόφαση της διοίκησης είναι άκρως προσβλητική όπως προκλητικό είναι και το κλείσιμο των ματιών όλων των μελών του Δ.Σ της εταιρείας και των εργασιακών εκπροσώπων και συνδικαλιστών κατά την περίοδο που υπογράφηκε το πρακτικό.

Όπως πληροφορηθήκαμε, ανάλογες επιλεκτικές συμπεριφορές και αποφάσεις σε άλλους εργασιακούς χώρους, σχετίζονταν μεταφορικά με το ξέπλυμα γραμματίων. Για παράδειγμα όταν ένας υπάλληλος υπερασπιζόταν σε κάποια δικαστική διαμάχη μια νέα διοίκηση εις βάρος της παλαιάς διοίκησης που τον προσέλαβε, τότε εξελίσσονταν σε κολλητός. Μάλιστα είναι γνωστές και ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων που για να γλυκάνουν μια νέα διοίκηση έφτιαχναν κέικ για το καλωσόρισμα, και πολύ συχνά πυκνά έφταναν στο χώρο εργασίας με τάπερ γεμάτα φρικασέ και πακέτα τσιγάρα με τη συνοδεία καφέ ή τσάι.

Μήπως τελικά να περιμένουμε ένα νέο συμπληρωματικό έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε με την επιστροφή των παράνομων αυξήσεων των δημοσιογράφων να κατατεθεί και η διαφορά των μισθών της συγκριμένης υπαλλήλου που προκύπτει μεταξύ ΚΥΑ και ενιαίου μισθολογίου; Και αν τελικά προκύψει αυτός ο έλεγχος «οι πρόθυμοι» να μην επιρρίπτουν ευθύνες στα ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά σε όσους ήξεραν, το συντηρούσαν και δεν μιλούσαν.

Η κατάσταση τελικά στα ΜΜΕ του Δήμου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα ένα διοικητικό μπάχαλο καφετέριας ή εστιατορίου που υπόβοσκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όμως είναι ξεκάθαρο από το περιβάλλον του νέου δημάρχου, ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν θα δεχθεί καμία περίπτωση παρατυπιών στην TV100 και θα είναι ιδιαίτερα σχολαστικός με τις περιπτώσεις αυτές. Βέβαια η απόφαση της απερχόμενης διοίκησης και ο ορισμός εσωτερικών συντακτών και αρχισυντακτών όπως και τα «βαφτίσια» δημοσιογράφων έχουν προσωρινή ισχύ, και η νέα διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης των αρμοδιοτήτων και της επαναξιολόγησης του προσωπικού. Επίσης ο Ζέρβας διακρίνεται έως τώρα και για κάτι άλλο. Ότι ενοχλείται από τις εξωτερικές παρεμβάσεις και δεν διστάζει να εκφράσει διαφορετική άποψη όπως έκανε και στην περίπτωση ενός πρέσβη και ενός βιομήχανου της Θεσσαλονίκης που ζήτησαν την παραμονή του Γενικού Διευθυντή της TV 100 στη θέση του.

Σχολιαστής