Καταγγελία: «Τέλος τα κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία και συσσίτια από το 2020»

Καταγγελία: «Τέλος τα κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία και συσσίτια από το 2020»

Η απόφαση και τα ερωτήματα 

 

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων, παντοπωλείων και συσσιτίων, που αριθμούν συνολικά 262 δομές σε 13 περιφέρειες της χώρας,

όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο (με ημερομηνία 5/11/2018) της Γ.Γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών. 

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με το έγγραφο, που δημοσιεύει το Newpost, δίνεται παράταση τριών ετών στις δομές των κέντρων κοινότητας, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των δομών για αστέγους, των κέντρων διημέρευσης  και ημερήσιας φροντίδας, καθώς και παράταση δυο ετών στις δομές των κέντρων συμβουλευτικής και των ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας. 

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας κοινοποίησε έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι δομές που δεν λαμβάνουν παράταση λειτουργίας, άρα χρηματοδότησης, θα σταματήσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, το 2020. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία 500 άτομα οι οποίοι αμείβονται με 600 ευρώ μηνιαίως».

Δείτε ΕΔΩ την καταγγελία του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας

Τονίζεται επίσης πως «με έκπληξη διαπιστώσαμε -εξαιτίας της μη συγκεκριμένης και σαφούς αναφοράς – ότι δεν παρατείνεται η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων συσσιτίων-φαρμακείων , όπως – αντίθετα – συμβαίνει με άλλες δομές, οι οποίες περιλαμβάνονται στον ίδιο θεματικό άξονα και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ μέσω των ΠΕΠ. Και επειδή αυτή η διαπίστωσή μας είναι πιθανόν να είναι επιλογή και όχι παράλειψη, για το λόγο αυτό διατυπώνουμε με το πιο σαφή και έντονο τρόπο το αίτημά μας, να επεκταθεί χρονικά η λειτουργία των δομών αυτών, για την επόμενη τριετία και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχίσουν οι δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι να απολαμβάνουν των υπηρεσιών, καθώς η διακοπή των υπηρεσιών αυτών θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των χιλιάδων ωφελούμενων».

Σύμφωνα τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρη Κνη, που μίλησε στo Newpost, «νομίζω πως δεν είναι πολιτική επιλογή η διακοπή των συγκεκριμένων  παροχών προς τους αδύνατους κοινωνικά πολίτες. Ζητήσαμε απαντήσεις από το υπουργείο και για όλα υπήρχε μια απάντηση. Σχετικά με το κοινωνικό φαρμακείο μας είπαν πως από 0 έως 2.500 ευρώ εισόδημα τα φάρμακα για τον δικαιούχο είναι δωρεάν, αυτό που δεν μας είπα είναι πως από τις 2.500 ευρώ και πάνω, λόγου χάρη από 2.501 ευρώ εισόδημα, θα πληρώνει συμμετοχή ανάλογα με το κόστος του φαρμάκου».

Παράλληλα, ο κ. Κνης τονίζει πως, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τα συσσίτια: «Πώς θα αξιοποιήσει, λόγω χάρη, ο άστεγος το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που δίδεται μια φορά ανά δυο μήνες, πού θα μαγειρέψει το ωμό κοτόπουλο το οποίο θα πάρει;». Σε ό,τι έχει να κάνει με το κοινωνικό παντοπωλείο, το υπουργείο σκοπεύει, σύμφωνα με τον κ. Κνη,» να φτιάξει μελλοντικά μια κοινωνική επιταγή, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες των δικαιούχων και μέχρι τότε υπάρχει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (200 ευρώ το μήνα) και ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ».

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

 Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2017 το κατώφλι της φτώχειας για έναν ενήλικα είναι το εισόδημα των 4.560 ευρώ ετησίως, όταν το κριτήριο για την ένταξή του στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι τα 2.400 ευρώ.

 Συμπερασματικά, οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές εκτιμούν πως «εάν διακοπεί η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων-συσσιτίων-φαρμακείων, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε φτώχεια, αλλά έχουν ετήσιο εισόδημα τέτοιο ώστε να μη δικαιούνται το ΚΕΑ, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες  όπως  το καθημερινό φαγητό, τα  είδη πρώτης ανάγκης και η φαρμακευτική αγωγή». 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.