Το δελτίο κωφών της ΤV100 χωρίς αντίληψη και αισθητική!

Το δελτίο κωφών της ΤV100 χωρίς αντίληψη και αισθητική!

Ένα δελτίο ειδήσεων στη νοηματική έχει ως στόχο να πιστοποιεί συνεχώς το πλεονέκτημα σε μια κατηγορία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και όχι να προβάλλει τις παρουσιάστριες ενός σταθμού.

Ως παράδειγμα παραθέτουμε το δελτίο κωφών της TV100, (07-05-2020) και το ρεπορτάζ που αναφέρονταν στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.  Είδαμε, ότι οι εικόνες του δημάρχου ήταν σε τρίτο πλάνο στη μέση της οθόνης, ενώ αριστερά της οθόνης σε παράθυρο, βρίσκονταν η δασκάλα της νοηματικής, που σωστά πρέπει να φαίνεται, και δεξιά σε παράθυρο φαίνονταν συνεχώς η παρουσιάστρια.

Το αποτέλεσμα σου έδινε την αίσθηση ότι το κεντρικό πρόσωπο του ρεπορτάζ και οι εικόνες συμπιέζονταν και σου προκαλούσαν δυσφορία και κατά πόσο περισσότερο στα άτομα της ειδικής κατηγορίας που κατά κύριο λόγο αναφέρεται. Και το θέμα απέκτησε  ακόμη μεγαλύτερη δυσλειτουργία όταν διαπιστώσαμε ότι σ' ένα άλλο ρεπορτάζ που  περιείχε  κάρτες με γραφικά, αυτές δεν φαίνονταν σε πληρότητα αλλά μισές, οπότε η χρησιμότητα τους ήταν ανεπαρκής. Το ίδιο φαινόμενο επικρατούσε καθ όλη τη διάρκεια των ειδήσεων.

Στόχος του συγκεκριμένου δελτίου, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι να ενισχύσει την ασφάλεια στα άτομα της συγκριμένης κατηγορίας βάζοντας σε δεύτερη προτεραιότητα της παρουσία μιας όμορφης τηλεπαρουσιάστριας που κατά κύριο λόγο καλείται να συμβάλλει επικουρικά μόνο με τη φωνή της. Αντιθέτως πρέπει να είναι περισσότερο κυρίαρχη και  εμφανής η παρουσία της δασκάλας της νοηματικής για ευνόητους λόγους. Ίσως λοιπόν ορισμένοι θα πρέπει να δουν κάτω από διαφορετικό πρίσμα την ιδιαιτερότητα της παραγωγής του συγκριμένου δελτίου και τη σοβαρότητα του. Τους προτρέπουμε λοιπόν να ρίξουν μια ματιά στα δελτία κωφών, στην κρατική ΕΡΤ και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

σχολιαστής