Ο γερασμένος εξοπλισμός της ΤV100 το άλλοθι τραγικών λαθών

Ο γερασμένος εξοπλισμός της ΤV100 το άλλοθι τραγικών λαθών

Γερασμένη είναι η εικόνα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης εν έτη 2020.

Παρακολουθώντας τις ζωντανές αναμεταδόσεις προγραμμάτων και παρατηρώντας την ποιότητα των εκπομπών και των ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται κανείς ότι το αποτέλεσμα παραπέμπει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στην τηλεόραση της εποχής του 1970, με έντονα τα στοιχεία μίμησης από την κρατική ΕΡΤ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά με τις πρόσφατες ατυχείς αναμεταδόσεις συναυλιών μέσα στο δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων και τις αποτυχημένες προσπάθειες επαγγελματικής μετάδοσης. Το αποτέλεσμα που βγήκε στον αέρα φωτογραφίζει ξεκάθαρα την αδυναμία του τεχνικού προσωπικού, να προνοήσει και να ανταπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά του. Τα τσακίσματα στην εικόνα και οι διακοπές στην ζωντανή μετάδοση προγράμματος αποτελούσαν το προϊόν ενός τραγικού αποτελέσματος, που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η ΤV100 οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη διάλυση.

Την εγκατάλειψη όμως διαπιστώνει καθημερινά ο τηλεθεατής και από την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος του καναλιού. Η εικόνα στο στούντιο, από ιδρύσεως του σταθμού έως και σήμερα, από άποψη σκηνοθεσίας παραμένει στατική με τους παρουσιαστές καθηλωμένους σε μια καρέκλα, χωρίς κίνηση και ζωντάνια όπως βλέπουμε σε όλα τα άλλα κανάλια. Την ίδια ώρα οι ζωντανές συνδέσεις σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές, δεν χαρακτηρίζονται ούτε από ένα στοιχείο πρωτοτυπίας, όπως για παράδειγμα την περιπατητική ακολουθία του εικονολήπτη στον ρεπόρτερ κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ, κάτι που παρατηρούμαι σε όλους τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ορατά επίσης είναι τα πολλά τεχνικά λάθη. Υπάρχουν περιπτώσεις που η εικόνα είναι θολή, ή τρεμοπαίζει, ή ότι οι δημοσιογράφοι δεν ακούν τον παρουσιαστή που επίμονα τους απευθύνει το λόγο από το στούντιο και στο τέλος το αποτέλεσμα δείχνει προβληματικό. Αυτό που προκαλεί όμως μέγιστη απορία είναι, γιατί ένας εργαζόμενος με καθήκοντα εικονολήπτη ή σκηνοθέτη, επιτρέπει στο εαυτό του να συμβαίνουν τόσο σοβαρά λάθη; Ως πιθανότερη αιτία, θεωρείται ο απαρχαιωμένος τεχνικός εξοπλισμός αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής βασικών κανόνων από πλευράς εργαζομένων λόγω αδυναμίας. Ίσως γιατί ορισμένοι δεν έχουν τους ανάλογους τίτλους σπουδών ή διότι απέκτησαν τη σιγουριά της μονιμότητας και της ασφαλούς διαβίωσης, όπως στην ΕΡΤ. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα της αποτυχημένης μετάδοσης συναυλιών δεν παρατηρήθηκε ποτέ στα προηγούμενα χρόνια επί διοικήσεως Μπουτάρη.

Το ζήτημα που προκύπτει όμως τώρα θεωρείται μείζον για τη νέα διοίκηση που επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να προσδώσει νέο αέρα στην αισθητική της ΤV100. Μονόδρομος προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η αξιολόγηση των 130 εργαζομένων, και η μελέτη των βιογραφικών τους. Οι αποφάσεις όμως για αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μέσα από οργανωμένη σκέψη και όχι εν θερμώ διότι μπορεί να οδηγήσουν σ ένα ακόμη καταστροφικό αποτέλεσμα όπως αυτό των Χριστουγέννων και τότε η διοίκηση Κωνσταντίνου Ζέρβα θα χρεωθεί μια παταγώδη αποτυχία που θα αποτελεί αρνητικό μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη διοίκηση. Σκέψη, ωρίμανση, υπομονή και μετακινήσεις σε όλα τα επίπεδα με κυρίαρχες τις αλλαγές παρουσιαστών, όπως συμβαίνει σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν μια εικόνα αλλαγής.

Η τακτική της αξιολόγησης όμως βοηθάει επί πλέον και στην καταγραφή των ελλείψεων σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε σε μια μελλοντική προκήρυξη προσλήψεων, να μπορεί η νέα διοίκηση να εστιάσει στην αναζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού και ο κάθε εργαζόμενος να εκπροσωπεί τη θέση που πιστοποιημένα μπορεί να καλύψει.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από την προβληματική που προέκυψε, τίποτα δεν αποκλείεται, όπως και το ενδεχόμενο μιας εσωτερικής κινητικότητας εντός των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με φόντο τον Γολγοθά προβλημάτων στη ΔΕΠΘΕ η νέα διοίκηση βάζει προτεραιότητα την άμεση επίλυσης τους κάτι που ήδη έγινε αντιληπτό από όλους τους εργαζομένους, ακόμη και από εκείνους που επί εννέα χρόνια αντλούσαν την καλοπέραση τους στηριζόμενοι στις προσωπικές σχέσεις.

Σχολιαστής