Κατά το δοκούν, οι κανόνες δεοντολογίας στην TV100

Κατά το δοκούν, οι κανόνες δεοντολογίας στην TV100

 Μια υπόθεση μη τήρησης των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας «βγάζει μάτι» στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και δεν περνάει απαρατήρητη από την πολιτική κοινωνία. Στο προσκήνιο βρίσκεται ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Δημότης online» που είναι και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της πολιτικής παράταξης που ηγείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο παρουσιαστής που υπογράφει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τις ανακοινώσεις της «Αλληλεγγύης» ως εκπρόσωπος τύπου, διοργανώνει και παρουσιάζει, όλα τα πολιτικά ιβέντ του περιφερειάρχη, ενώ κάθε μεσημέρι εμφανίζεται ως αμερόληπτος δημοσιογράφος προς χάρη των τηλεθεατών.

Φιλοξενεί και παρουσιάζει στο Δημοτικό κανάλι της Θεσσαλονίκης πολιτικά πρόσωπα, τη στιγμή που ο ίδιος είναι επίσημα μάνατζερ σ ένα πολιτικό πρόσωπο της πόλης. Το πρωτοφανές φαινόμενο έχει ως αφετηρία του, την επιλογή θεματολογίας της εκπομπής και στηρίζεται στην κριτική που ασκείται έναντι των προσώπων της κεντρικής εξουσίας. Υπό αυτό το πλαίσιο γίνεται σαφές ότι η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης «διαπλέκεται» και δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα που οφείλει ως ένα κανάλι των δημοτών, από τη στιγμή που χρηματοδοτείται από τις εισφορές τους. Αντιθέτως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι αυτός που έχει το πολιτικό όφελος ποντάροντας στην όση αναγνωσιμότητα του εν λόγω παρουσιαστή αφού τον έχει επιλέξει για να ενισχύει το μήνυμα που θέλει να στείλει στους ψηφοφόρους, ότι υπερέχει και ελέγχει την εξουσία και ότι τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης, έναντι των αντιπάλων του.

Μέσα στο όλο κλίμα και όπως αυτό διαμορφώθηκε, τους τελευταίους δυο μήνες, είναι πασιφανές πως οι ενέργειες αυτές δεν πείθουν πλέον ακόμη και έναν αδαή πολίτη, ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Δημοτικού σταθμού μετά την κατάφορη παραβίαση κάθε μέτρου αντικειμενικότητας. Το περίεργο όμως είναι ότι όλα αυτά φαίνεται πως υιοθετήθηκαν από τα Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΠΘΕ παρόλο που έως τώρα έδειξαν δείγματα κοινής πλεύσης, με την κυβερνητική πολιτική, και ταυτόχρονα μια απόμακρη στάση από κάθε άλλο πολιτικό παιγνίδι. Οι παρενέργειες ωστόσο από το όλο ζήτημα αναμένονται έντονες και ίσως πάρουν τη μορφή καταγγελιών καθώς το θέμα έγινε αντιληπτό και ήδη καταγράφηκαν εκπομπές για περισσότερο από δυο μήνες. Οι έξι μη ωφελούμενοι υποψήφιοι της περιφέρειας καθώς και οι είκοσιδυο υποψήφιοι των δήμων εκτιμάται ότι θα θέσουν άμεσα ζήτημα τήρησης των στοιχειωδών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας ζητώντας την αποχή του εν λόγω παρουσιαστή από τα πολιτικά πάνελ όπως και από κάθε τύπου δημοσιογραφικής εκπομπής από τη στιγμή που ο ίδιος εκτέθηκε δημοσίως και ανέδειξε με κάθε τρόπο, ότι εκπροσωπεί και διαχειρίζεται επικοινωνιακά μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Με το στοιχείο αυτό αυτομάτως τοποθετείται στο κάδρο των ατόμων που μεροληπτούν υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου δημιουργώντας παράλληλα σοβαρό ηθικό ζήτημα περί ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτικών.

Το θέμα όμως φαίνεται πως συζητήθηκε παράλληλα και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη τα οποία δεν πήραν θέση, ωστόσο όμως συνειδητά επέλεξαν να τηρήσουν μια στάση ουδετερότητας έως και σιωπής. Η δική τους στάση κατά πάσα πιθανότητα, σχετίζεται με τα στοιχεία που διέρρευσαν κατόπιν έρευνας και τα οποία περιγράφουν τις ιδιαιτερότητες ορισμένων εκπροσώπων των ΜΜΕ με έξτρα αμοιβές από οργανισμούς, όπως από τον ΟΑΣΘ, το υφυπουργείο Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο παρόν άρθρο καθίσταται λοιπόν σαφές, πως η κριτική αυτή δεν στρέφεται προσωπικά κατά του παρουσιαστή της εκπομπής «Δημότης on line» Παναγιώτη Κρινή όπως ορισμένοι θα σπεύσουν να αποδώσουν, αλλά εναντίων των «παρατυπιών» και των «κακώς κειμένων» ενός θεσμού με τα οποία συνδέεται και για τα οποία τόσο η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ όσο και η ΕΣΗΕΜΘ σιωπούν επιδεικτικά.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν αμφισβητείται η παρουσία του προαναφερόμενου από την ημέρα που εκτιμήθηκε, θετικά η δική του προσφορά και χρήσθηκε παρουσιαστής από την διοίκηση Μπουτάρη, αλλά και ούτε κρίνεται η παρουσία του στην τηλεόραση ως επαρκής η ανεπαρκής. Επιπροσθέτως σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται κατακριτέο αν απέκτησε, τέταρτη, ή πέμπτη θέση εργασίας χάρη στην ευκαιρία που του δόθηκε. Θεωρείται όμως απόλυτα τίμιο για όσους κατέρχονται στον πολιτικό στίβο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η τοποθέτηση του πολυσχιδούς εργαζόμενου σ άλλο ενεργό πόστο, της επιχείρησης από όπου θα μπορεί να ασκεί εξίσου και επίμονα τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα και έως το πέρας των προεκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Ο αντικαταστάτης του θα μπορούσε να αναζητηθεί μεταξύ των δέκα νέων δημοσιογράφων που προσελήφθησαν προεκλογικά στην TV 100 ή ανάμεσα στην πλειάδα του ήδη υπάρχοντος, μόνιμου και πολυτάλαντου προσωπικού της.

 

 

ο σχολιαστής

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.