Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες από πυρά της Τουρκίας εν καιρό ειρήνης

Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες από πυρά της Τουρκίας εν καιρό ειρήνης

 Έχουμε νεκρούς στρατιώτες λόγω Τουρκίας, κι ας μην είχαμε πόλεμο...

 

 

του Στέλιου Παζαρλή


Με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις θα κάνουμε μια αναδρομή στα τελευταία 30 χρόνια, σε στιγμές που Έλληνες στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε περίοδο ειρήνης… Όλοι έχουν κάποιον πατέρα, αδελφό, σύζυγο σε ηλικία που είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν την πατρίδα, κάτι που ίσως φαντάζει πολύ πιο εύκολο εν καιρό ειρήνη από ότι εν καιρό πολέμου…


Ας θυμηθούμε, όμως νεκρούς στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα μας, εν καιρό ειρήνης και δημοκρατίας:

1986 - 19 Δεκεμβρίου
Αυτή την ημέρα πέφτει νεκρός από τουρκικά πυρά ο στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καραγώγου, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στον Έβρο. Εκείνο το πρωινό, ένας τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο ζήτησε τσιγάρο από τον Καραγώγο. Μόλις ο Καραγώγος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη δύο τουλάχιστον ριπές από την τουρκική πλευρά τον κτυπούν κατάστηθα και ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός εντός ελληνικού εδάφους.

 

31 χρόνια από το θερμό επεισόδιο στον Έβρο και το θάνατο του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου

Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκεσε σχεδόν μέχρι το απόγευμα και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.

1992 - 18 Ιουνίου
Ο Νίκος Σιαλμάς, χειριστής MIRAZ F1, πέφτει νεκρός έπειτα από έντονες αερομαχίες με τουρκικό F16, πάνω από τα νερά του Αγίου Ευστράτιου .

Sialmas

1996 - 31 Ιανουαρίου

Η κρίση των Ιμίων επιφέρει τρεις νεκρούς Έλληνες Αξιωματικούς. Πρόκειται για την γνωστή σε όλους ιστορία, που όλοι οι Έλληνες θρήνησαν τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια νεκροι

2006 - 23 Μαΐου
Ο Σμηναγός, Κώστας Ηλιάκης, πέφτει νεκρός στη θάλασσα μαζί με το F16 του. Ο λόγος που ο Σμηναγός, έπεσε νεκρός, ήταν η σύγκρουση με τουρκικό F16 που παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Ηλιάκης

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.