Είναι πραγματικότητα! Ευρωπαίος πολίτης με ένα κινητό!

Είναι πραγματικότητα! Ευρωπαίος πολίτης με ένα κινητό!

Εδώ και καιρό οι άνθρωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάθε δεύτερη αναφορά τους τόνιζαν τη σημασία που θα έχει η κατάργηση του κόστους περιαγωγής για τους πολίτες της ΕΕ. Έλεγαν ότι πρόκειται για μια απτή απόδειξη του πλεονεκτήματος του να είσαι μέλος της Ένωσης.

 

Θεωρούσα υπερβολική την αξιολόγηση που έκαναν. Τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα, πιο απτά, αλλά κυρίως πολύ σημαντικότερα.

Μέχρι που την περασμένη  Δευτέρα βρέθηκα στη Γερμανία για να μιλήσω στο Deutsche Welle Global Media Forum.

Βγαίνοντας από το αεροπλάνο, στη Φρανκφούρτη, δεν έλαβα το γνώριμο μήνυμα -τιμολόγιο της χρήσης του κινητού στο εξωτερικό, αλλά το μήνυμα ότι μπορώ να μιλάω ελεύθερα και να χρησιμοποιώ τον όγκο δεδομένων του προγράμματός μου, σα να βρίσκομαι στην Ελλάδα.

Κι όπως αποδείχθηκε στην πράξη, με την κατάργηση του κόστους περιαγωγής όλα έγιναν λίγο πιο απλά: Από το να βρεις το σωστό δρομολόγιο του τρένου, να μάθεις πως θα φτάσεις στο ξενοδοχείο, να εντοπίσεις τα αξιοθέατα, να γνωρίσεις την ιστορία του τόπου, να διαπιστώσεις τι ώρα κλείνει το μουσείο, να ανακαλύψεις λεπτομέρειες για τα εκθέματα, αλλά και να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους που άφησες πίσω, να δεις τα emails σου, να δουλέψεις, να χαλαρώσεις ή να μάθεις το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ με τα σκουπίδια. 

Πλέον δεν χρειάζεται να ψάχνεις για τη σωστή προφορά του δρόμου Oberdonaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän και μπορείς να διαλέξεις αυτό ακριβώς που θες στο μενού, όχι όποιο πιάτο έχει ευκολότερο όνομα.

Ο ταξιδιώτης της ψηφιακής εποχής, χωρίς το απαγορευτικό κόστος περιαγωγής αισθάνεται, και είναι στην πραγματικότητα, λιγότερο "χαμένος". Αισθάνεται σε ένα πιο οικείο περιβάλλον (έστω και ψηφιακά) παρά το ότι βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για τη δημιουργία μιας κοινής - παράλληλης ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Αυτό υπήρξε, εξάλλου,  ένας φιλόδοξος στόχος της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια: Η δημιουργία μιας "κουλτούρας ευρωπαίων πολιτών", της αίσθησης του ανήκειν σε ένα ευρύτερο σύνολο, πέραν της πατρίδας σου, με μια βάση κοινών αξιών αλλά και πρακτικών λειτουργιών.

Φυσικά, η κατάργηση του κόστους περιαγωγής έχει αξία μόνον εάν  έχεις τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να ταξιδέψεις. Είναι προφανής ο περιορισμός του μέτρου. 

Βεβαίως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι κάθε χρόνο γίνονται περισσότερα από 400 εκατομμύρια διεθνείς μετακινήσεις εντός της ΕΕ, μόνον αεροπορικώς. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του κόστους περιαγωγής, πέραν από τις πρακτικές διευκολύνσεις ή τους αριθμητικούς περιορισμούς, ενισχύει έναν υψηλότερο συμβολισμό: Ότι όπου κι αν ταξιδεύεις στη Ένωση, παρά τις όποιες διαφορές, αισθάνεσαι ότι είσαι στο σπίτι σου, στην Ευρώπη.
 
* Ο Παναγιώτης Κακολύρης είναι δημοσιογράφος και συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος "Πολιτικό & Εκλογικό Παρατηρητήριο" στο ΚεΔΕΠΟΔ- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

capital.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.