Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήLifestyleΟι συμπεριφορές στις σχέσεις που οδηγούν με βεβαιότητα στον χωρισμό

Οι συμπεριφορές στις σχέσεις που οδηγούν με βεβαιότητα στον χωρισμό

Πόσοι από εμάς αναρωτιόμαστε γιατί οι σχέσεις δεν αντέχουν στον χρόνο; Τι είναι αυτό που οδηγεί στη ρήξη της σχέσης και τελικά, στον χωρισμό; Φταίει η αγάπη, που είναι τόσο περίπλοκη; Οι συμπεριφορές των συντρόφων;

Έχουν παρατηρηθεί 10 συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν ένα ζευγάρι με βεβαιότητα, σε χωρισμό. Αν καταφέρετε να τις αναγνωρίσετε έγκαιρα, τότε μπορεί να προλάβετε τη διάλυση της σχέσης.

10 συμπεριφορές στις σχέσεις που οδηγούν με βεβαιότητα στον χωρισμό
Απουσία επικοινωνίας
Απουσία προσωπικού χώρου
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Θεωρείτε τον σύντροφό σας δεδομένο
Παραμέληση συναισθηματικών αναγκών
Ανεπίλυτες διαφωνίες
Έλλειψη σεβασμού
Ανισότητα στη σχέση
Έλλειψη κοινών στόχων
Άρνηση συμβιβασμού

Απουσία επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι το οξυγόνο της σχέσης. Χωρίς επικοινωνία, μία σχέση γρήγορα παίρνει την κάτω βόλτα. Πολύ συχνά, τα ζευγάρια που δεν συζητούν, οδηγούνται σε χωρισμό. Λέγοντας συζήτηση, εννοούμε αληθινή επικοινωνία, έκφραση των συναισθημάτων, των ανησυχιών και των στόχων των συντρόφων. Επικοινωνία σημαίνει ότι οι σύντροφοι είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν οι σύντροφοι πνίγουν τα συναισθήματά τους, αποφεύγοντας τις ουσιαστικές συζητήσεις, αυτή η αποφυγή είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η σχέση απειλείται.

Απουσία προσωπικού χώρου
Ο προσωπικός χρόνος που μοιράζεται ένα ζευγάρι είναι σπουδαίος για τη σχέση. Εξίσου σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος του κάθε συντρόφου. Όλοι έχουν ανάγκη να μπορούν να μείνουν μόνοι τους, να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντά τους, ή απλά να χαλαρώσουν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Όταν οι σύντροφοι δεν σέβονται ο ένας την ανάγκη για ιδιωτικότητα του άλλου, τότε προκαλείται θυμός και αποπνικτικό κλίμα. Να θυμάστε , το ότι είστε σε μία σχέση δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να είστε συνέχεια μαζί, αλλά ότι βρίσκετε την ισορροπία ανάμεσα στον προσωπικό και τον συντροφικό χρόνο.

Έλλειψη εμπιστοσύνης
Όταν ο ένας σύντροφος αμφιβάλλει και είναι καχύποπτος απέναντι στον άλλον, δημιουργείται ασφυκτικό κλίμα στη σχέση, το οποίο τελικά εξαντλεί και τους δύο συντρόφους. Η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης. Χωρίς εμπιστοσύνη, στη σχέση δημιουργούνται συνεχώς παρεξηγήσεις και ξεσπούν καβγάδες. Αν διαρκώς αμφιβάλλετε για τις ενέργειες του συντρόφου σας, ίσως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η σχέση σας θα αντιμετωπίσει μπελάδες και προβλήματα.

Θεωρείτε τον σύντροφό σας δεδομένο
Όταν οι σύντροφοι θεωρούν τον άλλο δεδομένο, προχωρούν με βεβαιότητα προς τη ρήξη της σχέσης. Όταν θεωρείτε αυτονόητη την παρουσία του συντρόφου, όταν ξεχνάτε να καλλιεργήσετε τη σχέση, αυτή σε βάθος χρόνου εγκαταλείπεται και μαραζώνει. Όταν παύετε να εκτιμάτε τις προσπάθειες και την παρουσία του συντρόφου σας, όταν όλα αρχίζουν να σας ενοχλούν, όταν παραμελείτε τα μικρά πράγματα, όπως το να τους ευχαριστήσετε ή να εκδηλώσετε την τρυφερότητά τας, τότε, μακροπρόθεσμα, η απουσία αναγνώρισης διαβρώνει την εμπιστοσύνη και την σύνδεση στην οποία βασίζεται η σχέση. Να θυμάστε ότι οι σχέσεις ευδοκιμούν με τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, η αγάπη υποχωρεί κάτω από το βάρος της αδιαφορίας και του θυμού.

Παραμέληση συναισθηματικών αναγκών
Μία από τις πιο επώδυνες εμπειρίες είναι το αίσθημα μοναξιάς σε μία σχέση. Η μοναξιά αυτή βιώνεται στη σχέση όταν δεν ικανοποιούνται οι συναισθηματικές ανάγκες των συντρόφων. Οι συναισθηματικές ανάγκες του καθένα διαφέρουν: άλλος έχει ανάγκη από ενθαρρυντικά λόγια, άλλος τη σωματική επαφή ή ευγενικές χειρονομίες. Η συνεχής αγνόηση των συναισθηματικών αναγκών του συντρόφου, οδηγεί σε συναισθήματα παραμέλησης και δυσαρέσκειας. Η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα να εκφράζεται, και οι σύντροφοι καλλιεργούν έναν μοναδικό κώδικα επικοινωνίας με τον οποίο εκδηλώνουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους.

Ανεπίλυτες διαφωνίες
Όταν σε μία σχέση προκύπτουν ζητήματα, τα οποία δεν επιλύονται, αυτά επανέρχονται δριμύτερα και πιο απειλητικά με την παραμικρή αφορμή. Οι ανεπίλυτες διαφωνίες είναι η ωρολογιακή βόμβα των σχέσεων. Τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί οδηγούν σε θυμό ο οποίος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο τα ζητήματα και οι συγκρούσεις να επιλύονται ουσιαστικά, αποτρέποντας τις εκρήξεις τους με άλλες αφορμές. Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιος έχει δίκιο, αλλά η κατανόηση του συντρόφου και η προσπάθεια να βρείτε συμβιβαστικές λύσεις.

Έλλειψη σεβασμού
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι, δεν υπάρχει σχέση χωρίς σεβασμό. Είναι τόσο απλό. Η ασέβεια στη σχέση μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους, από τη διαρκή κριτική, την υποτίμηση, την κοροϊδία, ακόμη και την παραμέληση των συναισθημάτων του συντρόφου. Όλα τα παραπάνω είναι σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν ουσιαστικές ελλείψεις στη σχέση. Είναι αδύνατον να εκφραστεί η αγάπη χωρίς τον σεβασμό.

Ανισότητα στη σχέση
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η απουσία ισότητας σε μία σχέση μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και, τελικά σε χωρισμό. Είτε αφορά τη λήψη των αποφάσεων, τη συνεισφορά στα οικονομικά βάρη, τη συναισθηματική στήριξη, αν ο ένας σύντροφος νιώθει διαρκώς λιγότερο σημαντικός απ’ τον άλλον, αρχίζει να αισθάνεται θυμό και ζήλια. Μία υγιής σχέση απαιτεί ισορροπία δύναμης ανάμεσα στους συντρόφους, είναι μία σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι εισπράττουν σεβασμό, εκτίμηση και νιώθουν ότι τους υπολογίζουν.

Έλλειψη κοινών στόχων
Όσο υπέροχος και αν είναι ένας σύντροφος, όση χημεία και αν έχετε και χαίρεστε ο ένας τη συντροφιά του άλλου, η ανυπαρξία κοινών στόχων και φιλοδοξιών στη ζωή, είναι μία σαφής ένδειξη ότι θέλετε διαφορετικά πράγματα. Οι κοινοί στόχοι είναι ο συνεκτικός κρίκος των σχέσεων. Είτε αφορούν τη θέληση να δημιουργήσετε οικογένεια ή τον τρόπο ζωής, αν δεν έχετε παρόμοια φιλοσοφία ζωής, αυτό είναι ένα σημάδι που προειδοποιεί ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προβλήματα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να συζητήσετε από νωρίς για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες στη ζωή σας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι βαδίζετε στο ίδιο μονοπάτι.

Άρνηση συμβιβασμού
Ας παραδεχτούμε ότι σε κανέναν δεν αρέσει να υποχωρεί και να κάνει συμβιβασμούς. Όλοι θέλουμε τα πράγματα να γίνονται με τρόπο που μας εξυπηρετεί. Όμως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί σε μία σχέση και, αν περιμένετε να γίνονται όλα όπως τα θέλετε, υποθάλπετε το μέλλον της σχέσης σας. Συμβιβασμός δεν σημαίνει υποταγή, αλλά δηλώνει διάθεση για επίλυση των προβλημάτων με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δύο. Είναι η προτεραιότητα στη σχέση και όχι στις ατομικές ανάγκες. Αν οι δύο σύντροφοι, αρνούνται μονίμως να συμβιβαστούν, αυτή η άρνηση είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι που προειδοποιεί ότι η σχέση θ’ αντιμετωπίσει προβλήματα και ίσως οδηγηθεί στον χωρισμό.

Tip: Η αναγνώριση των 10 προειδοποιητικών σημαδιών είναι σημαντική, καθώς οι σύντροφοι συνειδητοποιούν έγκαιρα ότι υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα στη σχέση. Όταν οι σύντροφοι έχουν επίγνωση των δυσκολιών, τότε είναι σε θέση να προσπαθήσουν για την επίλυσή τους, προτού αυτές εξελιχθούν σε άλυτα προβλήματα. Έχοντας επίγνωση των ζητημάτων στη σχέση, οι σύντροφοι είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να θέτουν υγιή όρια, να παίρνουν σωστές αποφάσεις, γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους σχετικά με τη βελτίωση της σχέσης τους. Αναγνωρίστε τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι μία σχέση μπορεί να οδηγηθεί σε χωρισμό, ώστε να καλλιεργήσετε έναν δεσμό βασισμένο στην αμοιβαία κατανόηση και την ακλόνητη δέσμευση στον σύντροφό σας.

Πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα