Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΑσκητής: Το σεξ στην πανδημία μειώθηκε κατά 40% -Τι πενταπλασιάστηκε

Ασκητής: Το σεξ στην πανδημία μειώθηκε κατά 40% -Τι πενταπλασιάστηκε

.

Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξε θετική κινητικότητα στην ερωτική ζωή των πολιτών της χώρας μας, το δεύτερο κύμα έφερε μία πτώση της τάξεως του 40%, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο GRTimes o καθηγητής ψυχιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής.

Νεύρα, κόπωση, και άγχος κατά του σεξ

Με νεύρα, απορρύθμιση, κόπωση, αρνητική φόρτιση, άγχος και αγωνία για το μέλλον βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας οι πολίτες της χώρας μας, κατάσταση η οποία αντανακλάται και στη σεξουαλική τους ζωή, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Θάνος Ασκητής μιλώντας στο GRTimes.

«Στην πρώτη καραντίνα, υπήρχε μία θετική κινητικότητα. Τα ζευγάρια βίωσαν μία απότομη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Ξέφυγαν απ’ την καθημερινότητα και το χάρηκαν σαν να είναι διακοπές. Η δεύτερη περίοδος όμως έχει αρνητικά χαρακτηριστικά. Ο εγκλεισμός και η συνεχής παράταση του χρόνου παραμονής στο σπίτι, οδήγησε τα ζευγάρια στο να κουράσει ο ένας τον άλλο. Το σεξ μειώθηκε κατά 40%. Απομυθοποιήθηκε το ενδιαφέρον και η σεξουαλική επιθυμία. Η κόπωση είναι σαφής. Κυριαρχεί η ανασφάλεια για το μέλλον. Υπάρχει θλίψη. Ακόμη και οι ευκαιριακοί εραστές έχουν μειωθεί, καθώς υπάρχει ο φόβος της μόλυνσης. Η μάσκα, κρύβει πρόσωπα. Το φλερτ και ο έρωτας έχουν περιοριστεί», εκτιμά ο κ. Ασκητής.

Θα χαθεί το αυθόρμητο του έρωτα, θα αυξηθεί η κοινωνική φοβία

Ο ίδιος, προσπαθώντας να εκτιμήσει τι θα συμβεί στη μετά κορονοϊού εποχή, καταλήγει ότι δε συμφωνεί με τον καθηγητή του Γέιλ και κοινωνικό επιδημιολόγο Νικόλα Χρηστάκη, ο οποίος προβλέπει ότι θα σημειωθεί μια αναστροφή των κοινωνικών τάσεων, με περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, χαλάρωση στον τρόπο που ξοδεύουμε χρήματα, στροφή στα πάρτι με άφθονο σεξ και απομάκρυνση από τη θρησκεία.

«Το μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας, είναι το μοντέλο της ατομικής αποφυγής. Οι άνθρωποι μετά τον πόλεμο, είχαν έντονη την ανάγκη της κοινωνικής επιβίωσης, της ανθρώπινης χαράς. Τώρα, έχουμε έναν εχθρό που δε μας σκοτώνει όπως ο πόλεμος. Δε θα έρθει η μέρα που θα ξεχυθούμε στους δρόμους να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε χαρούμενοι. Εκτιμώ ότι θα χαθεί το αυθόρμητο του έρωτα. Θα αυξηθεί η κοινωνική φοβία», εξηγεί ο καθηγητής.

Πενταπλασιάστηκε η χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων

Μάλιστα, ο ίδιος δεν ξεχνά να επισημάνει, ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

«Για την ακρίβεια, πενταπλασιάστηκε η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Φάνηκε άλλωστε και στα λύματα ότι αυξήθηκε η χρήση τοξικών ουσιών. Εκτιμώ ότι εάν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στη χώρα μας ως το καλοκαίρι, θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα για να συνέλθουμε ψυχολογικά», τονίζει.

Η αναζωπύρωση του σεξ έρχεται με την ατομική ελευθερία

Ο κ. Ασκητής, στέκεται ιδιαίτερα στα όσα στέρησε απ’ τoυς πολίτες ο διαρκής εγκλεισμός.

«Είναι εφικτό να αναζωπυρωθεί το σεξ. Έρχεται με την ατομική ελευθερία. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες είναι λαός εξωστρεφής. Περνούσαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός σπιτιού, λόγω εργασίας και για να κοινωνικοποιηθούν. Ο εγκλεισμός έφερε νεύρα, άγχος και συγκρούσεις. Παρατηρείται έντονα ότι πολλές φορές η σεξουαλικότητα στον γάμο έτσι κι αλλιώς πεθαίνει, όμως οι άνθρωποι δε χωρίζουν. Πολλές φορές προτιμούν τον συμβιβασμό και την ανοχή, είτε μεταφράζονται σε σύγκρουση, είτε σε σιωπή. Τα ζευγάρια χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ και στρέφονται στις πορνοσελίδες και τον αυνανισμό. Ακόμη, δημιουργούν παράλληλους δεσμούς και πολλές φορές φανερούς στον σύντροφο τους. Ενώ όλα έχουν εκσυγχρονιστεί γύρω μας, ο γάμος έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του μορφή, παρ’ όλο που οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Τη δεκαετία του ’50, ήταν κριτήριο για να φύγει η γυναίκα από το σπίτι των γονιών της. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει αλλάξει το μοντέλο του «μου ανήκεις και σου ανήκω».

Οι άνθρωποι δεν χωρίζουν λόγω απιστίας. Χωρίζουν λόγω θυμού και έλλειψης συνεννόησης. Το γεγονός ότι ο γάμος δεν έχει εκσυγχρονιστεί, οδηγεί τα νέα ζευγάρια στο να μην τον επιλέγουν, καθώς έχει ευθύνες που στη σύγχρονη κοινωνία και με την οικονομική κρίση δε μπορούν να σηκώσουν. Ένα πολύ μεγάλο θετικό που παρατηρούμε μέσα σε όλο αυτό που ζούμε όμως, είναι ότι η συντροφικότητα είναι η αρχή της σεξουαλικότητας σήμερα. Μέσα σε όλη την απαισιοδοξία που βιώνουμε, τα ζευγάρια ζητούν περισσότερο την συναισθηματική επικοινωνία», εξηγεί ο κ. Ασκητής.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα