Κυρίαρχοι, δυναμικοί και χωρίς ευαισθησίες. Έτσι έχουμε στερεοτυπικά ταυτίσει την αντρική υπόσταση, με καταστροφικές όμως συνέπειες στην ψυχοσύνθεση και ειδικότερα μετά τη λήξη μιας ρομαντικής σχέσης, όπως αποκαλύπτει νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science and Medicine – Qualitative Research in Health.
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν την ψυχολογία των αντρών μετά από ένα τέτοιο κομβικό γεγονός όπως ο χωρισμός, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 47 άνδρες από την Αυστραλία και τον Καναδά που είχαν χωρίσει προσφάτως.
Οι άντρες κλήθηκαν να περιγράψουν τη σχέση τους, με τα καλά και κακά της, αλλά και να απαντήσουν σχετικά με το πώς ένιωθαν μετά τo χωρισμό από τη σύντροφό τους.
Μετά την αξιολόγηση των ερωτηματολογίων, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες ανέπτυξαν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, όπως άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις, θυμό και αυξημένη χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης, η οποία είχε αναδείξει ότι οι άντρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο μετά από ένα χωρισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο της μελέτης είναι η περαιτέρω ανάλυση της πηγής των συναισθημάτων αυτών. Δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν είχαν σε κάποιον να απευθυνθούν για να αποσυμφορηθούν από τη συναισθηματική τους φόρτιση, με αποτέλεσμα να νιώθουν απομονωμένοι. Αντιθέτως, αναζήτησαν αποκούμπι στη χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ.
«Αυτό που συμπεράναμε είναι ότι οι άντρες νιώθουν αρκετά απομονωμένοι μετά από έναν χωρισμό», εξηγεί ο John Oliffe, επικεφαλής της μελέτης, ιδρυτής και επικεφαλής ερευνητής του ερευνητικού προγράμματος για την υγεία των ανδρών στο Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδάς. «Οι προκλήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν ενδέχεται να αφορούν τη ρηχότητα των φιλικών αντρικών σχέσεων. Έτσι, η απώλεια ενός συντρόφου είναι τεράστια γιατί συχνά, η σύντροφος είναι το άτομο που εμπιστεύονται. Και έτσι όταν αυτή η συναισθηματική επένδυση χάνεται, μπορεί να μην έχουν άλλη διέξοδο για αυτά τα συναισθήματα».
Με λίγα λόγια, οι άντρες βρέθηκαν στη θέση να καταστέλλουν τα συναισθήματά τους και να μην εκδηλώνουν την ευαισθησία τους -ούτε και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους όμως- με κύριο σκόπελο σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας τη στερεοτυπική αρρενωπή συμπεριφορά, την τοξική αρρενωπότητα εάν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς. Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από αρκετά νωρίς στη ζωή των αγοριών.
Ωστόσο, κάτι φαίνεται πως αλλάζει, καθώς ένα θετικό πόρισμα της έρευνας ήταν ότι αρκετοί άντρες τελικά αναζήτησαν βοήθεια για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία μετά τον χωρισμό, από την προσωπική τους ανάπτυξη μέχρι την εκδήλωση των συναισθημάτων τους σε φίλους ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
πηγή ygeiamou.gr