Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΝίκος Κοκλώνης: Οι ύποπτες εταιρείες, το «φάντασμα» της Air Fast Tickets και...

Νίκος Κοκλώνης: Οι ύποπτες εταιρείες, το «φάντασμα» της Air Fast Tickets και τα πρόσωπα κλειδιά – Αυτό είναι το πόρισμα για τον παραγωγό

.

Στη δημοσιότητα έφερε η Real News το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις δραστηριότητες του παρουσιαστή και παραγωγού, Νίκο Κοκλώνη. Σε αυτό, αναφέρεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 24 εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Παναμά και ΗΠΑ στις οποίες εμφανιζόταν ως διαχειριστής, ιδρυτής και πραγματικός δικαιούχος, διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας.

Όπως γράφει η εφημερίδα, πρόκειται για εταιρείες με «αμφίβολη δραστηριότητα» και ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει διαβιβάσει το πόρισμα ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη για τις δικές του ενέργειες.

Οι ίδιες εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλων χωρών. Για ορισμένες, από αυτές τις εταιρείες της αλλοδαπής, οι εκεί αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεών τους και της δράσης τους, καθώς προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας («σχήμα Ponzi»), σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ως συνεργοί του Νίκου Κοκλώνη φέρονται άλλα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής και ένας κρατούμενος σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής.

Ειδικότερα, για τις ελληνικές εταιρείες στο πόρισμα αναφέρεται: «Στις τρεις από αυτές ο διαχειριστής είναι ανύπαρκτος και στην τέταρτη “μπροστινός” είναι ένας λογιστής… Άλλες δύο είναι εταιρείες-“κέλυφος” που έχουν τη μητρική τους εταιρεία στο εξωτερικό και άλλες δύο είναι εταιρείες-όχημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες, μέσα από τη δράση που παρουσιάζουν από τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, ξεπλένουν χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων του Νικολάου Κοκλώνη και άλλων άγνωστων προσώπων…».

Στο πόρισμα προστίθεται πως αυτές οι εταιρείες λειτούργησαν ώστε ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών να προχωρήσει σε σωρεία αδικημάτων. «Ο Νικόλαος Κοκλώνης ίδρυσε αυτό τον κύκλο των εταιρειών στην Ελλάδα με προφανή σκοπό να καταχραστεί χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και να ξεπλύνει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες του ίδιου και άλλων άγνωστης ταυτότητας προσώπων σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.

Το «φάντασμα» της Air Fast Tickets
Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Αρχής, η δραστηριότητα των εταιρειών του εξωτερικού, μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι έντονη, καθώς φαίνεται να μεταφέρουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια από την εταιρεία μιας χώρας σε εταιρεία άλλης χώρας και στη συνέχεια σε εταιρεία τρίτης και τέταρτης χώρας, με προφανή στόχο να χαθούν τα ίχνη της παράνομης προέλευσης των χρημάτων. Και, μάλιστα, όταν από το 2015 έως το 2021 ο γνωστός παρουσιαστής εμφάνιζε ελάχιστα εισοδήματα από τη μισθωτή του εργασία και δεν διέθετε ακίνητη και κινητή περιουσία στο όνομά του.

Επίσης, βρέθηκαν στις ΗΠΑ δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets, της εταιρείας που μόλις πριν από λίγα χρόνια δήλωσε πτώχευση αφήνοντας πίσω της ένα «φέσι» 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αρχή εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατ. ευρώ που φαίνεται να «ταξιδεύει» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets σε λογαριασμό της βουλγαρικής εταιρεία AMPHION EFTHYMIA LTD συμφερόντων Κοκλώνη και από εκεί τα χρήματα να καταλήγουν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς σε Ελλάδα και Τουρκία με αιτιολογία συναλλαγής «invoice». Κατά το πόρισμα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα 100 εκατ. δολάρια που οι ελεγκτές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα μπήκαν στη δική του «τσέπη»…

Το πρόσωπο – φάντασμα
Όπως σημειώνει η Real News, όσον αφορά τις 13 από τις 24 εταιρείες που εμφανίζονται να έχουν έδρα την Ελλάδα, η έναρξή τους πραγματοποιείται από το 2015 έως και το 2021, με διαχειριστή ή φορολογικό εκπρόσωπο αρχικά σε κάποιες από αυτές έναν άνδρα με αρχικά Κ.Γ. Στη συνέχεια, φαίνεται να αναλαμβάνει ο Νίκος Κοκλώνης, που σε μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρει τη διαχείριση σε ένα ανύπαρκτο φυσικό πρόσωπο, τον Meta Αrmado. Το πρόσωπο αυτό στην ουσία «δημιουργήθηκε» με τη χρήση πλαστών στοιχείων διαβατηρίου, αλλά και τη φωτογραφία ενός υπαρκτού φυσικού προσώπου, το οποίο ο Κοκλώνης γνώριζε, καθώς τον είχε υπάλληλο από το 2012 έως το 2014 στην Air Fast Tickets.

Με αυτό το πλαστό διαβατήριο ο Meta Armando πήρε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τον Ιούλιο του 2017 και μετά από τρεις ημέρες ορίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας του Νίκου Κοκλώνη.

Φαίνεται, μάλιστα, να απέκτησε και τραπεζικό λογαριασμό με τα πλαστά στοιχεία και να εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε.

«Η δημιουργία των εταιρειών, η δράση τους και η ημερομηνία αλλαγής στις τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πολύ καλά οργανωμένες και μεθοδευμένες, καθώς όλα τα χρέη και όλες οι παράνομες συναλλαγές των εταιρειών πραγματοποιούνται κυρίως μετά την ανάληψη της διαχείρισης από τον ανύπαρκτο Meta Armado και τον μπροστινό υπάλληλο του λογιστή, για να αναλάβουν την ποινική ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη αυτών. Χρησιμοποιώντας δηλαδή αυτή τη μέθοδο, ο Κοκλώνης, σε συνεργασία με τη δικηγόρο Κ.Κ. και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έλαβε το ποσό των 2.325.000 ευρώ μέσω της επιστροφής ΦΠΑ από συναλλαγές με τις εικονικές εταιρείες του, έλαβε το ποσό των 610.483 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος από εικονική εταιρεία, η οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ φόρο, και δημιούργησε χρέη τουλάχιστον 10.360.000 ευρώ με τις εικονικές εταιρείες του, που δεν θα εξοφληθούν ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο και αφορούν φοροδιαφυγή από ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών», αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Αρχής για το ξέπλυμα.

Συνολικά το ποσό της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ, καθώς στον Νίκο Κοκλώνη αποδίδεται επίσης από τους ελεγκτές πως «διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία επιχειρήσεις, εικονικές εταιρείες και εταιρείες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας. Δηλαδή ο Κοκλώνης, με προφανή δόλο και συστηματικές ψευδείς ενέργειες, διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωφελούμενος από τη χρηματοδότηση της εταιρείας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ».

Τι απαντά ο Κοκλώνης στις κατηγορίες των Αρχών
Ο ίδιος ο παρουσιαστής είχε απαντήσει σε όσα είχαν δει από την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας πως δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από επτά χώρες, έχοντας αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους. «Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί τίποτα παράνομο», ανέφερε η ανακοίνωση του Νίκου Κοκλώνη.

Παράλληλα, οι πηγές από την εταιρεία του, την Barking Well Media, αναφέρουν ότι, μετά την αρχική έκπληξη και την ανησυχία που επικράτησαν στις τάξεις των εργαζομένων, όλα συνεχίζονται «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Όταν είδαμε τα δημοσιεύματα και αυτά που πιθανώς να αναφέρονται στο πόρισμα, αισθανθήκαμε ένα σοκ και παγώσαμε. Όμως, αυτό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι κανείς από τους εργαζομένους δεν θα αποδεσμευτεί από την εταιρεία και ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Μάλιστα, λάβαμε τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε», αναφέρουν πηγές από την Barking Well Media.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα