Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Βηρυτό: 137 οι νεκροί και πάνω 30.000 οι άστεγοι (Βίντεο)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Βηρυτό: 137 οι νεκροί και πάνω 30.000 οι άστεγοι (Βίντεο)

Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

“Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες”, δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας. Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Σχετικά με τους Έλληνες της Βηρυτού ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι σύμφωνα με τις διπλωματικές μας αρχές -τις οποίες ευχαρίστησε- μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της.

Ένας –άγνωστος προς το παρόν- αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της Βηρυτού τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Σύμφωνα με την λιβανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη.Η κυβέρνηση ωστόσο δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του CNNi, αποκαλύπτουν ότι μια αποστολή 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου έφτασε στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο, με το όνομα MV Rhosus, προοριζόταν για τη Μοζαμβίκη - αλλά σταμάτησε στη Βηρυτό λόγω οικονομικών δυσκολιών που δημιούργησε επίσης ταραχές ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμα του πλοίου. Από τη στιγμή που έφτασε, το πλοίο δεν έφυγε ποτέ από το λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου Μπαντρί Νταχέρ, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις τόσο του ίδιου όσο και άλλων ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «πλωτής βόμβας».