Παναγία των Παρισίων: «50% οι πιθανότητες να σωθεί ο ναός»

Παναγία των Παρισίων: «50% οι πιθανότητες να σωθεί ο ναός»

Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια, οι πιστοί δεν μπόρεσαν να παραστούν στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφική φωτιά της 15ης Απριλίου 2019.

«Δεν θα τελεστεί μεταμεσονύχτια τελετή στη Νοτρ Νταμ. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Από το 1803, τελούνταν πάντα χριστουγεννιάτικες τελετές στην Παναγία των Παρισίων» είπε πριν λίγες ημέρες στο Reuters ο εκπρόσωπος τύπου της επισκοπής του Παρισιού.

Επίσης, την ανησυχία του πως η Παναγία των Παρισίων δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως πριν, εξέφρασε ο διοικητικός κληρικός του Ναού, Πατρίκ Σοβέ.

Σε δηλώσεις του στο Associated Press είπε πως οι ζημιές είναι τόσο σοβαρές από την φωτιά του Απρίλη, που μπορεί να μην επανορθώνεται η ζημιά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50% πιθανότητες να σωθεί ο Ναός. Και 50% να πέσουν οι σκαλωσιές στους τρεις θόλους, πράγμα που σημαίνει ότι το κτίριο είναι πολύ εύθραυστο», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την μεγάλη καταστροφή που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη (ήταν το κορυφαίο hashtag στο twitter για το 2019), αρκετοί ζάμπλουτοι Γάλλοι αποφάσισαν να δώσουν δωρεές εκατομμυρίων προκειμένου να σωθεί ο ναός. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σοβέ, αυτό είναι ανοιχτό.

Μετά το 1803!

Φέτος για πρώτη φορά δεν έγινε χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, μετά το 1803. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα πάρει αρκετά χρόνια για να γίνει και πάλι προσβάσιμος στο κοινό, καθώς δεν προβλέπεται να έχει τελειώσει η ανακατασκευή του για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ακόμη και αν πάνε όλα καλά, υπολογίζεται πως οι ανακαινίσεις σε ορισμένα σημεία του ναού, δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν το 2021.

«Πρέπει πρώτα να μετακινήσουμε τις σκαλωσιές, ώστε να κάνουμε ασφαλές το κτίριο. Το 2021 πιθανότατα θα αρχίσουμε την ανακαίνιση. Αφού μετακινηθούν οι σκαλωσιές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, να δούμε την ποσότητα των πετρών που πρέπει να αφαιρεθούν και στη συνέχεια να αντικατασταθούν», συνέχισε ο Σοβέ.