Ο ''Τιτανικός'' εξαφανίζεται (ΦΩΤΟ)

Ο ''Τιτανικός'' εξαφανίζεται (ΦΩΤΟ)

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

Το ναυάγιο του Τιτανικού δεν έχει πια καμιά σχέση με αυτό που ήταν το 1985, όταν εντοπίστηκε από μια γαλλοαμερικανική ομάδα της οποίας ηγούταν οι Ρόμπερτ Μπάλαρντ και Ζαν Λουί Μισέλ. Η οξείδωση «τρώει» λίγο-λίγο το ατσάλινο κουφάρι, ενώ τη διαδικασία βοηθά η τεράστια πίεση που ασκείται στις σκουριασμένες λαμαρίνες σε τόσο μεγάλο βάθος. Ακόμα, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα καθώς και βακτήρια που αποσυνθέτουν τον σκελετό του πλοίου. Σύμφωνα με το Business Insider, τον Αύγουστο μία ομάδα εξερευνητών κατέγραψε σε υψηλής ποιότητας βίντεο το ναυάγιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Με βάση τα όσα καταγράφηκαν, εκτιμάται ότι το ναυάγιο θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2030 ενώ ήδη η αποσύνθεση του Τιτανικού έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

«Όπως όλα τα πράγματα, εν τέλει και ο Τιτανικός θα εξαφανιστεί εντελώς. Θα πάρει κάποιο χρόνο, ωστόσο η αποσύνθεση του ναυαγίου θα πραγματοποιηθεί. Είναι μια φυσική διαδικασία», ανέφερε ερευνητής στο Business Insider. Πολλοί ειδικοί άλλωστε συμφωνούν ότι το πλοίο μοιάζει πολύ διαφορετικό από ότι σε προηγούμενες αποστολές. Στη δράση των βακτηρίων που αποσυνθέτουν το ατσάλι οφείλονται άλλωστε οι εικόνες «σταλαγμιτών» που σχηματίζονται στο κουφάρι του πλοίου.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποσύνθεση του Τιτανικού λαμβάνει χώρα «στρώση - στρώση» από τα ανώτερα καταστρώματα προς τα κατώτερα. Ήδη έχει εξαφανιστεί η γέφυρα του πλοίου, όπου φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ.