Μέρκελ: Δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στην Τουρκία για Κυπριακό και βίζα

Μέρκελ: Δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στην Τουρκία για Κυπριακό και βίζα

Το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, που θα πρέπει να προβληματίζει ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

 

Οπως αναφέρει το Reuters, η κ. Μέρκελ μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποίησε ότι  κανείς δεν θα πρέπει να "απατάται" από την μικρότερη εισροή προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε Αυστρία και άλλες χώρες.

«Η πρόσφατη μείωση των ροών που δέχονται η Γερμανία και και άλλες χώρες-μέλη είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η άλλη πλευρά και πρέπει να μας ανησυχεί όλους γιατί δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλους εμάς στην Ευρώπη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει μια συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την αποδοχή προσφύγων.

Σχετικά  με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Κύπρο προτού υπάρξει συμφωνία για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι ευρωπαϊκοί όροι για την απελευθέρωση της βίζας προς την Τουρκία δεν θα αλλάξουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι είναι απολύτως κατανοητό το τουρκικό αίτημα περισσότερων κεφαλαίων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

iefimerida.gr