Οι πιο διεφθαρμένες και οι πιο "καθαρές" χώρες του κόσμου

Οι πιο διεφθαρμένες και οι πιο "καθαρές" χώρες του κόσμου

Οι πιο φτωχές χώρες της Γης θεωρούνται και οι πιο διεφθαρμένες δείχνει χάρτης της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύει ο βρετανικός Independent.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις πιο διεφθαρμένες, ούτε και στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες, αλλά... κάπου στη μέση.

Η χώρα μας είναι στην 69η θέση μεταξύ 175 χωρών, ισοβαθμώντας με την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη. Αν και αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα, σε μια κλίμακα από το 0 (απόλυτα διεφθαρμένη) έως το 100 (απόλυτα καθαρή) ανεβάζει σταθερά το σκορ της στη διαφάνεια τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας από 36 βαθμούς το 2012 σε 40 το 2013 και τελικά σε 43 βαθμούς το 2014.

Σύμφωνα με τον Independent, στην καλύτερη θέση βρίσκονται Δανία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία, ενώ ανησυχία εκφράζεται για την Αυστραλία, η οποία – αν και είναι με κίτρινο χρώμα, δηλαδή δεν βρίσκεται στις διεφθαρμένες χώρες – ωστόσο υποχώρησε κατά 11 μονάδες.

Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες είναι: Δανία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σινγκαπούρη, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Ισλανδία, Βρετανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Μπαρμπάντος, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία και ΗΠΑ.

Στο κόκκινο βρίσκονται χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τουρκία. Στις πρώτες θέσεις ως προς τη διαφθορά βρίσκονται η Καμπότζη, η Μιανμάρ και η Ζιμπάμπουε και ακολουθούν το Μπουρούντι, η Συρία, η Ανγκόλα, η Γουινέα, η Αϊτή και η Βενεζουέλα.

nooz.gr