Προκαλούν οι Τούρκοι: Ο Ακάρ ζητά άμεση αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου

Προκαλούν οι Τούρκοι: Ο Ακάρ ζητά άμεση αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου

Την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να αποφασίσει για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρα, Τούρκοι αξιωματούχοι επαναφέρουν τις προκλητικές απαιτήσεις του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ σε ένα συνέδριο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασε τις τουρκικές θέσεις οι οποίες ενόψει των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας παραμένουν σταθερές.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες o κ. Καλίν έλεγε πως θα γίνουν συζητήσεις για τα νησιά. Τώρα ο κ. Ακάρ μιλάει για διαφωνίες που εκκρεμούν στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μιλάει για μονομερείς αξιώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής και των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Ακάρ βάζει στο κάδρο το Καστελόριζο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και σύμφωνα με τον ίδιο ειδικά το Καστελόριζο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί άμεσα.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλάει για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας όπως το χάρτη της Σεβίλλης όπως αναφέρει ο ίδιος ενώ μιλάει για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Σημειώνεται πως συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται στις 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια, στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνει.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από σήμερα είχε δώσει τον τόνο, καθώς είπε ότι κάποτε με πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά αν και διαφωνούσαν είχαν πολλές συναντήσεις, ενώ με τον Δένδια δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί, όμως θα γίνουν προσπάθειες για διάλογο. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές οι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Πηγή:Newpost.gr