Βασίλης Ρόκος: '' Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης''

Βασίλης Ρόκος: '' Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης''

Στην  ''μάχη'' των εκλογών έχει μπει ο Βασίλης Ρόκος, υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στην Α΄ Θεσσαλονίκης. 

Ο Βασίλης Ρόκος, συντονιστής Θεσσαλονίκης του ΜεΡΑ25, μιλά στο Seleo.gr, για την υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, καθώς και για τους βασικούς άξονες του ΜέΡΑ25.

Από τον επιχειρηματικό στον πολιτικό στίβο, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να πείτε το ''ναι'' και να κατεβείτε στις εκλογές με το ''ΜέΡΑ 25'';

Η αγάπη μου για προσφορά είναι αυτή που με οδήγησε να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25. Όντως έχω τις οικογενειακές επιχειρήσεις μου και αυτή την στιγμή έχω καταφέρει να ανοίξω αγορές σε πάνω από 45 χώρες. Η χώρα μας χρειάζεται ανθρώπους που πρώτα από όλα έχουν ανθρωπιά, για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική πρέπει να έχει κοινωνικές ευαισθησίες, από το 2013 κάνω εθελοντικά θεραπευτική ιππασία σε άτομα με ειδικές ανάγκες, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στη Ιπποστήριξη παράλληλα έχω περισυλλέξει αδέσποτα ζωάκια τα οποία τα φροντίζω με δικά μου έξοδα. Οπότε για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική οφείλει να λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας σαν άτομο και μετά να διεκδικεί την ψήφο του Ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα σαν επιχειρηματίας έχω αποδείξει ότι με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, με υπομονή, επιμονή και εργατικότητα έχουμε καταφέρει με τον αδερφό μου τον Γιώργο το ακατόρθωτο, να κάνουμε εξαγωγές ένα πολύ δύσκολο υλικό, το πυρότουβλο. Εφόσον έχω δοκιμαστεί και γνωρίζω τι σημαίνει επιχειρηματικότητα όπως και εξωστρέφεια, σκέφτηκα πως ως πατριώτης οφείλω να δώσω τις υπηρεσίες μου στον ελληνικό λαό και στο κράτος μας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και πώς σχεδιάζετε να τα εξαλείψετε;

Η Θεσσαλονίκη μας θα μπορούσε να είναι το διαμάντι των Βαλκανίων και το πρότυπο καινοτομίας της Ευρώπης.Γεωστρατηγικά είμαστε σε μια από τις πιο ευνομούμενες περιοχές καθώς έχουμε το πιο κοντινό μεγάλο λιμάνι στα Βαλκάνια όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως το εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής.

Η πόλη μας είναι μια ζωντανή ιστορία με οικουμενικό χαρακτήρα και με τεράστια πολιτισμική ιστορία. Ο πολιτισμός είναι ένα αγαθό σπουδαίο και τέλειο κατά τον Πλάτωνα, και η στήριξη της ενασχόλησης και της συμμετοχής πρέπει να προάγεται από το κράτος.Με κινήσεις χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ αλλά και με άντληση κονδυλίων από το υπουργείο πολιτισμού και το υπουργείο τουρισμού θα μπορούσαμε να προάγουμε τα πολιτιστικά δρώμενα και αυτό είναι υποχρέωση όλων εμάς που υπηρετούμε με διαφόρους τρόπους τον Πολιτισμό ασχέτως χρώματος και κόμματος.

Θα έπρεπε να έχει γίνει ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή στο σύνολο των Συλλόγων μια ενίσχυση η οποία θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η ανάδειξη των Συλλόγων και η μεταξύ τους συνεργασία. Μια οργανωμένη κίνηση μεταξύ όλων τον φορέων Περιφέρεια, Δήμοι Θεσσαλονίκης και Κράτος θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά με τους φορείς του τουρισμού ώστε να αναδειχθεί η πολιτισμική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης μας και να αναδειχθεί σε έναν πολιτισμικά τουριστικό προορισμό.Σε τεχνολογικό επίπεδο τα τεχνικά ιδρύματα όπως και πολυτεχνική σχολή δημιουργούν άριστους επιστήμονες οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Πάνω απο 500.000 συμπολίτες μας έφυγαν από την χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.

Σήμερα εν έτη 2019, η δυτική Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει υγειονομικά προβλήματα κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν είναι ευθύνη ούτε κάποιου Δήμου ούτε τις Περιφέρειας, για να μπορέσουμε να έχουμε λύσεις ουσιαστικές πρέπει να υπάρξει συνεργασία των φορέων με το κράτος και εγώ διατίθεμαι να συνεργαστώ και με όλους τους Δήμους και με την περιφέρεια ασχέτως κομμάτων και χρωμάτων για τον κοινό σκοπό. Μέχρι στιγμής από έρευνες που έκανε το ΑΠΘ στην δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 6 χημικές ενώσεις οι οποίες προκαλούν μια έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν όχι μόνο να κοιμηθούν άλλα να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, μια καλή ποιότητα ζωής που τους αξίζει και παρόλο καθώς ο καθένας ξεχωριστά υπερφορολογείται από το κράτος μας δεν δίνεται λύση σε αυτό το ζήτημα.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη θα μπορούσε με μια αξιοποίηση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο- χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα.Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει τα φόντα να γίνει ένα από τα κοσμήματα της Ευρώπης. Με γνώση μπορώ να αναφέρω πως κάθε φορά που έρχεται στην πόλη μας κάποιος συνεργάτης μου από το εξωτερικό καθώς ως επιχειρηματίας έχω συνεργάτες από πολλές χώρες, εκλπλήσσεται από την ομορφιά της πόλης μας. Η Ιστορία που έχει αυτή η πόλη και τα μνημεία είναι ευφάνταστα παρόλο όμως που η Θεσσαλονίκη έχει ικανή δημοτική αρχή άμα δεν γίνει συνεργασία με την κεντρική πολιτική κάθε ιδέα θα κωλυσιεργεί και στο τέλος θα εγκαταλείπεται στην γραφειοκρατία. Χρειάζεται σθένος και πολιτική βούληση, να παίρνει κανείς ριζικές αποφάσεις και να βλέπει την πόλη του σαν το σπίτι του ώστε να μπορεί να ζει ευχάριστα σε αυτό.

Η δυσοσμία και η μόλυνση του Θερμαϊκού είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί εξίσου να λυθεί μόνο από τον Δήμο ούτε μόνο από την περιφέρεια.Η περιοχή των Δελφών εδώ και χρόνια λόγω των έργων του μετρό έχει καταστραφεί εμπορικά και πολλά καταστήματα έχουν κλείσει ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει. Κανένας πολιτικός δεν αξιώθηκε να ρωτήσει αυτούς τους ανθρώπους πως μπορούν και επιβιώνουν, πόσο μεγάλες δυσκολίες βιώνουν.

Η ΔΕΘ ακόμα και σήμερα έπειτα από άπειρες συζητήσεις μεταξύ των Δήμων και της περιφέρειας διαχρονικά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα κάθε φορά που έχουμε έκθεση να μπλοκάρει κυριολεκτικά η πόλη από την κίνηση θα μπορούσε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ να μεταφερθεί και με νέες υποδομές να γίνει μοχλός εμπορικής ανάπτυξης στηρίζοντας τις τοπικές βιοτεχνίες προς την εξωστρέφεια.Η σημερινή τοποθεσία της ΔΕΘ θα μπορούσε να γίνει ένα απέραντο πάρκο κάτι το οποίο χρειάζεται καθώς η πόλη μας ΔΕΝ αναπνέει. Το Μέρα25 είναι αμιγώς ένα κόμμα που στηρίζει την οικολογία και την πράσινη ανάπτυξη.Το Σέιχ σου σήμερα κυριολεκτικά καίγεται ζωντανό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αισθητές καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την κίνηση των οχημάτων καταντάνε το περιβάλλον αποπνικτικό. Αυτό πρέπει να λυθεί με τοπικά πάρκα πρασίνου μέσα στην πόλη.

FB IMG 1561884641620

Εκτός από πολύ δραστήριος στα κοινά, είστε και ένας άνθρωπος που αγωνίζεται για τα άτομα με αναπηρία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ατόμων;

Ισχύει πως είμαι αρκετά ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα καθώς μέλος της οικογένειας μου έχει αναπηρία. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς ως άνθρωποι. Να αναπτύξουμε την εν συναίσθηση ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Οπότε ο βασικός παράγοντας είναι η παιδεία, να διδαχθεί ακόμα και στα σχολεία η φροντίδα των πιο αδύναμων φίλων μας. Αυτό πάντα εφόσον γίνει η αποδοχή. Από εκεί και πέρα το ίδιο το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα απασχόλησης αυτών των ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα. Στην δυτική Ευρώπη σήμερα είναι υποχρεωτικό οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία, στην Ελλάδα του 2019 τουλάχιστον θα έπρεπε να δώσει το κράτος οικονομικά κίνητρα για την απορρόφηση αυτών των ανθρώπων. Επίσης οι υποδομές δεν πρέπει να γίνονται για να γίνουν, πρέπει να υπάρξει μια ανώτατη αρχή ελέγχου σε όλους τους δήμους της χώρας οι οποίο θα είναι οι ίδιοι ανάπηροι ώστε να δώσουν σωστές κατευθύνσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να μας αναφέρετε τους βασικούς άξονες τις πολιτικής του κόμματος ΜέΡΑ25.

Οι βασικοί άξονες για την έξοδο από την κρίση είναι :

Η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η δημιουργία δημόσιας εταιρείας αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, η γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία δημοσίου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών, η μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπέρταμείου σε αναπτυξιακή τράπεζα και ο σεβασμός στην μισθωτή εργασία (κατάργηση απασχόλησης μισθωτών με μπλοκάκια) και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της προπληρωμής φόρων:

«ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους.
για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις (start-­ups), φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε (5) έτη.

 

Screenshot 20190526 203411 01