Νιόβη Παυλίδου στο Seleo.gr: ''Διαθέτω εμπειρία και γνώσεις και μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά''

Νιόβη Παυλίδου στο Seleo.gr: ''Διαθέτω εμπειρία και γνώσεις και μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά''

Η Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με την ΝΔ , Νιόβη Παυλίδου, μιλά στο Seleo.gr για την υποψηφιότητα της και για τους λόγους που την ώθησαν να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

-Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να περάσετε από την τοπική αυτοδιοίκηση -καθώς είστε εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος- στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα με μία θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης;

Είναι γεγονός ότι, με την εμπειρία που απέκτησα, θα φαινόταν λογικό να παραμείνω στον αυτοδιοικητικό χώρο και να συμβάλλω στις προσπάθειες ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως οι πολιτικές που αφορούν στην εκπαιδευτική και ερευνητική στρατηγική της χώρας, και στη στήριξη της καινοτομίας, καθορίζονται κυρίως στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στους τομείς αυτούς διαθέτω εμπειρία και γνώσεις και μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά. Η σταθερή πρόσκληση συνεργασίας της ΝΔ προς τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου και το πειστικό πρόγραμμά της για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της παιδείας υπήρξαν μια θετική συγκυρία ώστε να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Είναι τιμή για μένα η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο, ιδίως μέσα στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

-Είστε άνθρωπος που προέρχεται από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο ποιά ήταν τα στοιχεία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που σας έπεισαν να συνταχθείτε μαζί του;

Το ρεαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, η αποφυγή ασύστολης παροχολογίας, η ειλικρινής επικοινωνία με τον πολίτη, η ρητορική ηπίων τόνων του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συσπείρωση του κόμματος πάνω στο άξονα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, καθιστούν την ΝΔ σήμερα ένα σημαντικό πόλο αναφοράς για πολίτες με κεντρώες θέσεις και μια εγγύηση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

-Τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα βίας, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών. Εσείς ως καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής και μάλιστα ως άτομο που έχει εκφρασθεί επανειλημμένα για το θέμα της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων, ποιά μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας;

Είναι σαφέστατη η πολιτική βούληση της ΝΔ να καταργήσει την αναχρονιστική νομοθεσία περί «ασύλου» και να προτείνει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα εξοστρακίσει την παραβατικότητα και ανομία από τους χώρους των πανεπιστημίων. Επιπλέον, απαιτείται η ετοιμασία ενός καλοσχεδιασμένου επιχειρησιακού προγράμματος με συνεργασία της κυβέρνησης, της αστυνομίας, των πρυτανικών αρχών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί την ασφάλεια και ηρεμία στο χώρο εργασίας της, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά, που δυστυχώς έχουν αποκτήσει βαθιές ρίζες στα ελληνικά πανεπιστήμια.

-Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία στους νέους ανθρώπους. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί νέοι επιστήμονες να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Με ποιό τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή αυτών των παιδιών και -κυρίως- να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας;

Οι γνώσεις των αποφοίτων μας θα πρέπει να τους δίνουν τη δυνατότητα να εργάζονται στον τόπο τους. Η σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της επαγγελματικής αγοράς είναι μονόδρομος για τη χώρα και έχουμε καθυστερήσει πολύ. Η προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να αποτελέσει πρώτιστο στόχο της νέας κυβέρνησης για την δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, με ένα σωστό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο βεβαίως. Επίσης, η λειτουργία ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε επιστήμονες στη χώρα μας. Είναι κρίμα που ακόμη σπουδάζει μεγάλο ποσοστό της νεολαίας μας στο εξωτερικό ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε χώρα υποδοχής φοιτητών, ιδίως στις ανθρωπιστικές σπουδές.

-Για ποιό λόγο θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τιμήσουν με την ψήφο τους τη Νιόβη Παυλίδου;

Η αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε συνδυασμό με την σταθερή συμμετοχή στα κοινά είναι κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν τον ψηφοφόρο στην επιλογή ενός υποψήφιου για θέσεις ευθύνης. Σήμερα βρίσκουμε εύκολα πληροφορίες για την πορεία ζωής του καθενός μας και αυτό πρέπει να πράξουν οι πολίτες πριν φθάσουν στις κάλπες.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.